x

Messer proslavio 20 godina uspješnog poslovanja u BiH!

Najveća svjetska kompanija za proizvodnju plinova, Messer Group, u četvrtak, 05. oktobra u krugu kompanije u Rajlovcu proslavila je uz sjajan program dvadeset godina svoga uspješnoga poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Messer je 1997. godine osnovao svoje prvo preduzeće u Mostaru pod nazivom Messer Mostar Plin i od tada do danas razvio je svoje djelovanje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. 

 

To znači da osim mostarskog društva u BiH egzistiraju i Messer BH Gas i Messer Tehnoplin koji se bave proizvodnjom, plasmanom i distribucijom plinova. Glavna postrojenja nalaze se u Zenici ( kisikana) i u Sočkovcu (CO2).

 

U ovih dvadeset godina Messer je uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku preko 100 miliona KM, izgradio nekoliko distributivnih centara i punionica, čime je pozitivizirao poslovni ambijent u BiH i ostao dosljedan svojoj strategiji investiranja danas u bolje sutra.

 

To je potvrdio u svojoj izjavi i vlasnik kompanije g. Stefan Messer koji je prisustvovao svečanom obilježavanju jubileja u sjedištu kompanije u Rajlovcu.

 

„Ovdje u Bosni i Hercegovini sigurno smo među prvim stranim preduzećima koja su odlučila ujediniti svoju modernu tehnologiju i infrastrukturu sa domaćom pameti i ljudskim resursima. Takva politika pokazala se ispravnom i zato smo danas ovdje gdje jesmo – u Sarajevu, glavnom gradu BiH, našoj centrali u kojoj se razvija strategija uspješnoga poslovanja. I planiramo ostati još dugo” – rekao je g. Messer.

 

Ova kompanija je među prvim stranim investitorima koji su došli u poslijeratnu BiH i zavijali svoj posao ali ujedno i razvijali ekonomiju ove zemlje. Messer je proglašen i najvećim stranim investitorom od strane FIPA-e, a nekoliko puta je generalni direktor Ilievski dobio priznanje za najmenadžera a kompanija uvrštena među najpoželjnije poslodavce.

 

``Dvadeset godina je najbolji dio u aktivnome radnom vijeku jednog čovjeka. Taj najplodniji dio naših života, Messer je ugradio u privredu Bosne i Hercegovine i u njen industrijski razvoj. Smatrali smo i dan danas smatramo da to ima smisla. Da se ovdje mogu napraviti rezultati vrijedni spomena. I uspjeli smo da pokažemo da ništa nije nemoguće uz želju, rad, istrajnost, dobre namjere i viziju. Širili smo se od Mostara na jugu do Bihaća na sjeveru, za nas nikakve, pa ni entitetske granice nisu predstavljale problem nego motiv`` - istakao je g. Valentin Ilievski, generalni direktor Messera u BiH.

 

Pošto Messer smatra da mladim ljudima treba dati šansu na početku njihovog radnog vijeka i stoji na stanovištu da je svaka investicija u mlade investicija u budućnost, i kulturno-umjetnički program bio je sastavljen od mladih muzičkih, glumačkih i baletnih snaga Bosne i Hercegovine. Proslavu je vodio izvrsni bh. glumac Armin Omerović, za klavirom je muzicirao Nenad Tešić, pjevali su Negra Čičić, Alma Subašić i vokalni ansambl NO LIMIT, dok su balerinice Brižite Karabašić oduzele dah svojim plesnim tačkama na temu «Vjetar» i «Vatra». Imali smo priliku uživati i u suvremenom plesu Lane Marković pod mentorstvom Samre Mlinar-Mlivo, orkestru harmonika pod vodstvom profesorice Melite Čičić, električnoj violinskoj numeri Lejle Piljevićdok je sva sala proplesala kad je bend NOBS krenuo svirati.

 

Nakon svečane proslave, Messer je otvorio još jedno postrojenje CO2 u Sočkovcu, a do kraja ove godine počet će s radom i nova punionica i distributivni centar u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci.

 

Nove investicije dovode do širenja, a širenje podrazumijeva i izvoz van granica naše zemlje. Naredna godina bit će orijentirana na eksportiranje. Kao i narednih sto, koliko se najmanje mislimo  zadržati ovdje, poručuju iz Messera. 

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.