x

Ovi znakovi ukazuju na to da vaše dijete ima problema s vidom

Problemi s vidom mogu se otkriti i liječiti rano. Saznajte koji su znakovi upozorenja na koje biste trebali pripaziti.

Neispravan vid može uzrokovati poteškoće u učenju, jer je više od 80% posto učenja u djetinjstvu vizualno učenje. To bi moglo dovesti do jezičnih poteškoća kad odrastaju. Osim toga, mogu biti čak i povučeniji, rastreseniji ili na meti svojih vršnjaka.

Žmirenje

Primjećujete li vi kao roditelj da vaše dijete uvijek žmiri kad pokušava pročitati nešto što se nalazi daleko? Ili brzo izgubi fokus kada čita knjigu? To može biti znak kratkovidnosti. Žmirenje u kombinaciji sa stalnim trljanjem očiju i pretjeranim treptanjem su najčešći znakovi problema s vidom. Djeca koja žmire čine to jer imaju poteškoća s fokusiranjem na predmete, posebno onima iz daljine.


Sjedenje preblizu ekranu

Ako je vaše dijete preblizu televiziji ili tabletu, to upućuje na kratkovidnost. Ako pak sjedi predaleko od zaslona, to je potencijalni znak za dalekovidnost.

Loša koordinacija oko-ruka

Koordinaiju oko-ruka koristimo za sve svakodnevne zadatke poput jedenja, stavljanja ključa u bravu i bavljenja sportovima poput košarke i tenisa. Loša koordinacija oka i ruku može se primijetiti ako vaše dijete ima problema s pisanjem ili crtanjem. Ima li vaše dijete poteškoće prilikom bojanja, odnosno da sve bude u zadanim crtama? Ili ima problem s vožnjom bicikla ravno? Ako je odgovor da, ove poteškoće mogu biti znak oštećenja vida, odnosno:

Strabizam

Hipotonija mišića

Ambliopija

Lijeno oko

Srećom, dijete može popraviti koordinaciju oko-ruka kognitivnom terapijom i treningom. Sljedeće aktivnosti također mogu biti od pomoći:

Plivanje

Hvatanje lopti i žongliranje

Vježbe istezanja


Naginjanje glave

Ako vaše dijete naginje glavu na jednu stranu ili žmiri, možda pokušava riješiti neusklađenost vida. To znači da je njegov vid bolji na jedno oko nego na drugo. Dakle, njegove oči ne šalju odgovarajuće slike u mozak.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.