x

Zenica

Potpisan ugovor o saradnji Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i Tužilaštva ZDK! (FOTO)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
U zgradi Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona upriličeno je potpisivanje sporazuma o saradnji između Tužilaštva ZDK i Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Sporazum su potpisali Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica Tužilaštva ZDK, prof. dr. Enes Bikić, dekan Pravnog fakulteta UNZE, te Semir Mujezinović, predsjednik ELSA-e Zenica.


“Cilj potpisivanja sporazuma jeste obučavanje upoznavanje studenata Pravnog fakulteta sa radom kantonalnog Tužiteljstva od same organizacije do krajnjeg rada, finalnog proizvoda. Studenti, planirano je sad prema ovom sporazumu dva studenta, da se po ovom sporazumu upute na obuku od dvije sedmice po danu četiri sata, na kojoj će imati priliku da se upozanju sa radom kantonalnog Tužiteljstva, organizijom rada i mislim da će doprinijeti njihovom, boljem razumijevanju rada ovog kantonalnog tužiteljstva, odnosno tužiteljstva uopće, jer je jako bitno da studenti koji studiraju ovaj studij znaju sta koji pravosudni organ radi koja mu je uloga i zadaća i tako da znaju da se opredijele za ovo zanimanje ukoliko im se dopadne ono što se i kako se radi”, istakla je tužiteljica Kaknjo.

Prof. dr. Enes Bikić, dekan Pravnog fakulteta UNZE, kazao je da je ovaj projekt od velikog značaja za studente, naručito one koji se nalaze u takmičarskim timovima, a koji kasnije svoja znanja prezentiraju u regiji i Evropi.


“Brojne su mogućnosti studentima da praktično vide kako se i šta rade i na takav način mogu bolje da se fokusiraju za potrebe koje će im biti nakon diplomiranja. Studenti i odabiri na počet će biti na način da najbolji studenti imaju privilegiju i mogu da dođu i da se upoznaju sa pravosuđem tokom studiranja, a svakako nama je od interesa da studenti koji su u našim takmičarskim timovima mogu da konkretno upotpune svoja znanja i prezentiraju znanja na takmičenjima kako u regiji tako i u Evropi”, naglasio je prof. Bikić.

Semir Mujezinović, predsjednik ELSA-e Zenica, ističe da su ovi projekti od značaja za svakog studenta, jer i studenti evropskih pravnih fakulteta u okviru svojih studijskih programa na raspolaganju uvijek imaju institucije ove vrste za praktičnu nastavu i usavršavanje.

“Mi smatramo da koliko god imamo dobru teorijsku podlogu kroz predavanja i vježbe, smatramo da je podjednako važno da imamo neku vrstu praktične obuke, drugo je kada vi nešto čitate, a drugo je kada vidite s čim se susreću ljudi u Tužilaštvu”, kazao je on.

Po riječima tužiteljice Kaknjo, ovaj ugovor će se produžavati zavisno od poslova kantonalnog tužilaštva, te koliko poslovi budu dozvoljavali i koliko tužioci budu na raspolaganju mladim pravnicima i studentima.






Foto : Pahuljko


Izvor : TNT portal

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.