x

KORISNO

Simptomi koji ukazuju na mentalni poremećaj

Oko 45 posto osoba uzrasta od 10 do 18 godina pati od onikofagije


Male navike koje za većinu ljudi predstavljaju normalnost mogu biti početak ozbiljne mentalne bolesti. Stručnjaci su naveli simptome koji ukazuju na mentalne bolesti.

Histerični smijeh

Ne možete mokriti kad ima nekog u blizini - Ako ne možete mokriti kada ispred toaleta čujete glasove ili je neko sa vama u kupatilu, svakako niste jedini, ali vjerovatno ne znate da ovo stanje ima svoje ime u medicini - pareza. Predstavlja praktično strah od mokrenja i “paralizu” bešike u prisustvu drugih ljudi.

Grickanje noktiju - Onikofagija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja koji se manifestira opsesivnim grickanjem noktiju. Oko 45 posto osoba uzrasta od 10 do 18 godina pati od onikofagije, a pretežno su u pitanju ženske osobe.

Snažni izlivi emocija - Zamislite situaciju šef vas kritikuje zbog ozbiljne greške, a vi osjećate da ćete svakog časa prasnuti u smjeh. Smirujete sebe, ali na kraju se na licu ipak javlja osmijeh. Za njim ide glasniji, a zatim histerični smijeh. U pitanju je sindrom snažnog izliva emocija. U ovakvoj situaciji osoba na stres odgovara potpuno suprotnom reakcijom nego što je logično.

Emocionalno stanje

Nemogućnost prepoznavanja neke emocije - Sigurno ste često slušali kako od prijateljica kako njihov partner nije dovoljno iskren, kako nikad ne priča o svojim iskustvima ili je potpuno “nedostupan” i čini se kako ga nije briga kako se ona osjeća.

U dvije trećine ovih situacija u pitanju je zapravo fenomen pod nazivom aleksitimija! Riječ je o nesposobnosti čovjeka da prepozna i riječima izrazi svoje emocionalno stanje.

Intolerancija na zvukove

Svakoga od nas neki zvuk iritira. Da li je to normalno ili ne, zavisi od vrste zvuka i jačine uticaja na vaš život. Mentalni poremećaj mizofonija je stanje kod kojeg normalni zvukovi izazivaju iritaciju. Za ljude koji pate od mizofonije, dovoljan je samo jedan takav zvuk, da ih izbaci iz takta.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.