x

U krugu Messerove fabrike i ministar Đokić obukao kecelju i učestvovao u ajvarijadi!

Najveća svjetska kompanija za proizvodnju plinova, Messer Group, koja u Bosni i Hercegovini posluje u tri svoja društva (Messer Mostar Plin, Messer BH Gas i Messer Tehnoplin) danas je otvorila svoje postrojenje Sočkovac 2 ( Opština Petrovo, Republika Srpska).

Njemačka kompanija Messer koja uspješno posluje u cijelom svijetu 120 godina, ima svoje fabrike, administrativne i distributivne centre i podružnice u cijeloj BiH, u oba entiteta. Uposlenici su primjer odličnog stručnog tima koji je povezan između sebe i djeluje u interesu razvoja kompanije ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Posebno je interesantno njihovo okupljanje na «Ajvarijadi» u Sočkovcu, gdje u krugu fabrike CO2 uzgajaju paprike i svake godine proizvode vlastiti ajvar.

I danas su se okupili svi Messerovci od Mostara preko Zenice, Sočkovca do Banje Luke i Bihaća učestvujući u akciji pravljenja ajvara od domaćih paprika.

Iz četiri plastenika Messer u Sočkovcu godišnje ubere oko pet tona paprika, od čega uposlenici prave tokom druženja ajvar za sebe i goste.

Zemlja je blagodetna, Messerovi uposlenici vrijedni, pa je i lijepih zrelih crvenih roga paprika kao i plinova koje proizvodi ova kompanija ( CO2, O2, Argon, Dušik itd.) bilo za izvoza.

U opuštenoj atmosferi, uz branje, čišćenje, miješanje i kuhanje, napravljen je pravi domaći ajvar. Kecelju je obukao i ministar Đokić koji je i sam, nakon što je presijekao vrpcu otvaranja drugog pogona u Sočkovcu, učestvovao u pravljanju ukusne namirnice.

A uz Messerove prehrambene plinove svaka tegla ovog ajvara sva će svoja hranjiva svojstva sačuvati na duže vrijeme.

Potpuno brendirani kao kuhari i kuharice, uposlenici su našli onaj faktor X koji čini jedan kolektiv zadovoljnim i složnim.

A to je «Ajvarijada»: Ljubav, rad i radost. I na koncu – proizvod, svojih ruku djelo.

Na svakoj tegli je zapisano: Ajvar ( home made). Proizvod timskog rada, po tradicionalnoj recepturi, bez konzervansa. Samo za vlastitu upotrebu.

Prvo postrojenje CO2 u u Sočkovcu je otvoreno prije šest godina i pokazalo se vrlo uspješnim ali kapacitetno nedovoljnim za sve potrebe bh. tržišta.

Stoga je izgrađen novi pogon CO2 sa kapacitetom 2000 kg CO2 na sat i sve količine su unaprijed prodane.

Do sada je ukupno uloženo pet miliona KM u opremu i istraživanje terena te u nastavak širenja proizvodnje i razvoja.

Svečanu vrpcu su presijekli generalni direktor Messer BH Gasa g. Valentin Ilievski zajedno sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske g. Petrom Đokićem i pustili u rad ovo postrojenje.

Tom prilikom se medijima, uposlenicima i gostima obratio generalni direktor g. Ilievski koji je istakao da je kompanja vrlo brzo dobila dozvole zahvaljujući ministarstvu i ministru g. Đokiću te da je gradnja završena u optimalnom vremenu.

«Prvobitno smo investirali u pogon prije šest godina. Svi proizvodni kapaciteti su rasprodani pa smo se odlučili za novu investiciju od pet miliona KM u opremi i milion u građevinskim zahvatima i objektima. S novim postrojenjima smo udvostručili proizvodnju CO2 i već sada imamo veliki interes da i sva proizvodnja drugog pogona bude rasprodana. Jako nam znači podrška u vidu korektne saradnje administracije RS i resornog ministarstva sa Messerom. Kao strani investitor mnogo nam znači korektnost i neusporavanje procedura a vjerujem da je to odličan znak i za druge strane i domaće investiture, istakao je prilikom otvorenja generalni direktor Messer BH Gasa g. Valentin Ilievski.

Ministar Đokić je naglasio kako se saradnja s Messerom odvijala bez teškoća, uz mnogo obostranog razumjevanja i korektnosti.

Vlada i ministarstvo na čijem sam čelu je dodijelila koncesije i maksimalno pojednostavila procedure u skladu sa propisima RS i BiH. Drago nam je što je Messer nakon investicije otprije šest godina odlučio da nastavi investirati u pogon u Sočkovcu. Strani investitor koji je do sada u BiH uložio više od 100 miliona eura je naš ozbiljan partner i zahvalni smo što su i oni u nama vidjeli ozbiljnog partnera za stvaranje poslovnog okruženja, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Nakon izjave obukao je i sam crvenu Messerovu kuharsku kecelju je obukao i ministar Đokić i učestvovao u «Ajvarijadi» obilazeći plastenike i kuhajući ukusnu namirnicu.

U dvadeset i jednu godinu svoga djelovanja u BiH, Messer je uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku preko 100 miliona KM, izgradio nekoliko distributivnih centara i punionica, čime je pozitivizirao poslovni ambijent u BiH i ostao dosljedan svojoj strategiji investiranja danas u bolje sutra.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.