x

OD PROŠLE SEDMICE

Adnan Ćatić ponovo u zatvoru: Služi kaznu za utaju poreza i kršenje antidoping zakona

Prvobitno je bio osuđen na tri godine zatvora, ali na žalbenom ročištu, uspio je smanjiti kaznu

Bosanskohercegovački bokser Adnan Ćatić (44) poznatiji kao Feliks Šturm (Felix Sturm) ponovo je završio u zatvoru gdje je počeo služenje kazne za utaju poreza i kršenje antidoping zakona.

Ćatić je već bio u pritvoru oko osam mjeseci u toku postupka nakon što je uhapšen na sajmu fitnesa "Fibo" u aprilu 2019, ali je potom pušten uz uslovnu kauciju od 300.000 eura.

Uspio umanjiti kaznu

Prvobitno je bio osuđen na tri godine zatvora, ali na žalbenom ročištu, uspio je smanjiti kaznu, jer je utajio manje poreza nego što se prvobitno pretpostavljalo. Kazna je smanjena na dvije godine i četiri mjeseca, a sada je konačno počeo služiti.

Pored optužbi o utaji poreza, Šturm je navodno bio dopingovan 20. februara 2016. u svojoj borbi protiv Fedora Čudinova (31).

Prema informacijama Bilda, on je već sedam dana zatvorenik u zatvoru otvorenog tipa JVA Euskirchen.

Državna tužiteljka Stefani Beler (Stephanie Beller), odgovorna za ekonomske kriminalne poslove u kancelariji javnog tužilaštva u Kelnu kazala je:

- Mogu potvrditi da je osoba u pritvoru od 28. februara.

Otvoreni zatvor

Otvoreni zatvor znači da je zatvorenicima dozvoljeno da napuste zatvor tokom dana radi obavljanja profesionalne aktivnosti. Zatim se moraju vratiti brzo i na vrijeme. U slučaju kršenja ovih uslova, osuđena lica mogu biti prebačena u zatvor zatvorenog tipa.

Prema riječima tužiteljke, Ćatić svoju je kaznu započeo služiti "bez puno buke", a njemački mediji pišu da trenutno pauzira s treninzima.

Nastavak profesionalne karijere teško da je moguć u ovim okolnostima, iako je bivši peterostruki prvak svijeta nedavno najavio da se opet želi boriti za titulu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.