x

ITALIJANSKI GIGANT

Alfa Romeo Stelvio 2026. godine dobija električnu zamjenu

Godinu dana kasnije slijedi velika limuzina kao rival Porsche Taycanu


Električna zamjena za Alfa Romeo Stelvio se najavljuje za 2026. godinu, a godinu dana kasnije slijedi velika limuzina kao rival Porsche Taycanu.

Fokus marketi u SAD-u i Kini

Novitet stiže sa sličnim stajlingom kao sadašnji Stelvio i koristit će Stellantisovu STLA Large platformu, koju će također dobiti nova limuzina Alfa Romea u E-segmentu. Ona stiže godinu dana nakon novog Stelvia. Fokusiran na udobnost i domet, bit će ključni korak ka jačanju popularnosti italijanskog brenda u SAD-u i Kini.

„Ako govorite o dometu, govorite o limuzini“ navodi Imparato, nagoviještavajući da će se odlikovati sa elegantnim, aerodinamički optimizovanim dizajnom koji bi mu trebao pomoći da postigne visok maksimalni domet kako bi se uporedio sa rivalima kao što je Lucid Air i Mercedes-Benz EQS. Svakako, ako koristi bateriju od 100 kWh, čini se da je domet od više od 725 km izvodljiv.

Ovo potvrđuje i Imparato, koji je ranije sugerisao da bi električna zamjena za limuzinu Giuliju, sa kojom će par dijeliti platformu, vjerovatno imati domet od 700 km u WLTP ciklusu.

Podjela proizvodne linije u Kasinu

S obzirom na to da će limuzina i SUV dijeliti platformu sa budućom Giulijom, najverovatnije će dijeliti i njenu osnovnu ponudu pogona. Ovo će počinjati sa skoro 345 KS, dok će sportski model Veloce imati oko 790 KS.

Još jače električne varijante su također vjerovatne, jer je potvrđeno da se vraća Giulia Quadrifolio koja će ponuditi „oko 1000 KS“.

Imparato je nagovijestio da bi dva nova električna vozila mogla dijeliti proizvodnu liniju u fabrici Alfa Romea u Kasinu u Italiji, ali to još nije definitivno.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.