x

AMUS u Mostaru organizovao Stručni skup o zaštiti autorskih prava!

Autorsko muzičko djelo je originalna individualna duhovna tvorevina, čiju kolektivnu zaštitu na području Bosne i Hercegovine vrši jedino Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), koja okuplja skoro 800 autora iz svih krajeva naše zemlje, zaključak je sa Stručnog skupa o zaštiti autorskih prava koji je danas održan u Mostaru.

AMUS je ovaj skup organizovao s ciljem upoznavanja autora sa njihovim pravima, te korisnika muzičkih djela sa sistemom kolektivne zaštite autorskih prava.

 

Skupu je u velikoj Sali Hotela Mostar prisustvovao velik broj kako autora i korisnika muzičkih djela tako i predstavnika institucija čije je djelovanje u smislu zaštite autorskog prava predviđeno zakonima koji regulišu oblast autorskog prava, među kojima su Institut za intelektualno vlasništvo BiH.

 

Prisutne su pozdravili i uvodnu riječ dali Davor Sučić, predsjednik Upravnog odbora AMUS-a, Maja Sarihodžić, članica Upravnog odbora AMUS-a te Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a. Oni su istakli izuzetnu važnost današnjeg skupa, posebno za područje Hercegovine, s kojeg dolazi velik broj veoma uspješnih i talentovanih autora muzičkih djela. 

 

Riječ je zatim uzeo magistar iz oblasti autorskog prava, Haris Hasić, koji je u svojoj dvosatnoj prezentaciji ukazao na osnovne odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava te ulogu AMUS-a u sistemu kolektivne zaštite prava autora muzičkih djela. Magistar Hasić i predstavnici AMUS-a su tokom prezentacije odgovarali na pitanja prisutnih.

 

U pauzi i po završetku Stručnog skupa autori i svi učesnici su razmijenili mišljenja i upoznali se o svim aktuelnostima u radu AMUS-a.

 

Posebno raduje činjenica da je Stručnom skupu u Mostaru prisustvovao velik broj studenata mostarskih visokoškolskih ustanova, koji su sa velikom pažnjom pratili današnji skup.

 

Ovo je drugi skup ovakve vrste kojeg organizuje AMUS. Prošlog utorka skup je održan u Banjaluci a  narednom periodu AMUS će i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine organizovati Stručni skup o zaštiti autorskih prava, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.