x

AMUS u Sarajevu organizovao Stručni skup o zaštiti autorskih prava!

U prepunoj sali poslovnog centra UNITIC u Sarajevu je održan Stručni skup o zaštiti autorskih prava, kojeg je organizovala Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), jedina kolektivna organizacija na teritoriji Bosne i Hercegovine za zaštitu prava autora muzičkih djela.

Cilj skupa jeste upoznavanje autora sa njihovim pravima, te korisnika muzičkih djela sa sistemom kolektivne zaštite autorskih prava. Pored njih, skupu su danas prisustvovali i predstavnici institucija čije je djelovanje u smislu zaštite autorskog prava predviđeno zakonima koji regulišu oblast autorskog prava, među kojima su Institut za intelektualno vlasništvo BiH. Skupu su se odazvali i brojni studenti pravnih fakulteta i muzičkih akademija.

 

Uvodnu riječ u ime AMUS-a dali su Nedim Babović, potpredsjednik Upravnog odbora AMUS-a, Amir Šehić, član Upravnog odbora AMUS-a te Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a. Oni su izrazili zadovoljstvo velikim odzivom na današnji skup, koji će zasigurno pomoći svima koji su uključeni u sistem kolektivne zaštite prava autora muzičkih djela.

 

Riječ je zatim uzeo magistar iz oblasti autorskog prava, Haris Hasić, koji je u svojoj dvosatnoj prezentaciji ukazao na osnovne odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava te ulogu AMUS-a u sistemu kolektivne zaštite prava autora muzičkih djela. Magistar Hasić i predstavnici AMUS-a su tokom prezentacije odgovarali na pitanja prisutnih. Tako su zvanice imale priliku da se upoznaju o aktuelnostima u radu AMUS-a u proteklom te planovima za naredni period.

 

Stručni skup o zaštiti autorskih prava treći je u nizu kojeg AMUS organizuje u gradovima Bosne i Hercegovine. Prethodna dva održana su u Banjaluci i Mostaru, a činjenica da se i u Sarajevu za učešće tražila stolica više, garancija je da će AMUS i u drugim gradovima BiH uskoro upriličiti ovaj interesantan edukativno-informativni događaj.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.