x

nakon razgovora sa zelenskim

Bajden odobrio vojnu pomoć Ukrajini od 800 miliona dolara!

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) odobrio je novu vojnu pomoć Ukrajini od 800 miliona dolara, koja uključuje artiljeriju i helikoptere da ojača njenu odbranu protiv pojačane ruske ofanzive na istoku zemlje.

Bajden je poslije razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim objavio da će SAD dati ovu dodatnu pomoć i s njim se dogovorio o koordinaciji isporuke. Rekao je da pomoć uključuje artiljerijske sisteme, oklopna vozila i helikoptere.


- Novi paket pomoći će sadržati mnoge od vrlo efikasnih oružanih sistema koje smo već isporučili i nove kapacitete prilagođene širem napadu koji očekujemo da će Rusija pokrenuti u istočnoj Ukrajini - rekao je Bajden u saopćenju.


Bajden je rekao da će SAD nastaviti da sa saveznicima daju oružje i resurse kako se bude nastavljao sukob.

- Stalna isporuka oružja koju su SAD i njihovi saveznici osigurali Ukrajini bila je kritična u održavanju njene borbe protiv ruske invazije. Ona je pomogla da osigura da (Ruski predsjednik Vladimir) Putin nije uspio da ostvari svoje prvobitne planove da zauzme i kontrolira Ukrajinu. Ne možemo sada stati - rekao je Bajden.

.

.

.

.

.

Izvor: Avaz 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.