x

Brat Zorane Pavić preminuo od koronavirusa: Pjevačica se oglasila potresnom porukom! Podijelila netačnu informaciju o vojniku i magarcu!

NAPOMENA: Ovaj članak je editovan nakon analize sajta Raskrinkavanje. Naime, pjevačica Zorana Pavić je podijelila sliku sa profila Đorđa Davida, a riječ je o fotografiji vojnika koji nosi magarca na leđima. On navodno nosi magarca preko miniranog terena da životinja ne bi stala na minu i tako ugrozila njega i druge vojnike. Priča iza fotografije je ipak drugačija.

Vlada Bjelogrlić (45), koji je preminuo od koronavirusa, bio je brat poznate pjevačice Zorane Pavić, koja se prije samo sat vremena oglasila porukom o virusu. Ona je tom prilikom podijelila fotografiju sa profila Đorđa Davida na kojoj vojnik nosi magarca na leđima, a Raskrinkavanje je naknadno utvrdilo kako opis slike sadrži netačne informacije, te istu ocijenio kao "manipulisanje činjenicama".

Naime, pjevačica Zorana Pavić je podijelila sliku sa profila Đorđa Davida, a riječ je o fotografiji  vojnika koji nosi magarca na leđima. On navodno nosi magarca preko miniranog terena da životinja ne bi stala na minu i tako ugrozila njega i druge vojnike. Priča iza fotografije je ipak drugačija.

"Ovaj vojnik nosi na leđima magarca, ne zato što voli magarca, nego zato što je zona minirana. Ako bi magarac slobodno šetao, svi bi odletjeli u vazduh. Držite pod kontrolom magarce u ovoj situaciji, od životne je važnosti. Ostanite kod kuće", napisala je Zorana, ogorčena na ljude koji ne poštuju pravila vanrednog stanja i zbog onih koji su zaraženi, a možda slobodno hodaju ulicom, nesvjesni da će zaraziti i druge.

Podsjetimo, preminuli Vlada Bjelogrlić bio je dobar drug iz djetinjstva predsjednika Aleksandra Vučića. Pjevačica je sestra od tetke srpskom glumcu Draganu Bjelogrliću.

Raskrinkavanje je međutim utvrdilo kako nema nikakvih dokaza da je prostor po kojem se kreću vojnici zaista miniran. 

Kako je u svojoj analizi napisao sajt Raskrinkavanje, pouka o vojniku koji nosi magarca preko miniranog terena da izbjegne opasnost za sebe i druge vojnike dijelila se kao alegorija o potrebi da se spriječi da neodgovorni pojedinci dovode druge u opasnost zbog nepoštivanja antipandemijskih mjera.

Fotografija vojnika koji nosi magarca se dijelila i na drugim jezicima početkom pandemije kovid-19. U ovim objavama se tvrdilo da prikazuje vojnika koji nosi magarca kroz minsko polje u Drugom svjetskom ratu. Ovim tvrdnjama su se bavile strane fact-checking platforme, između ostalih: AFP Factual, USA Today, Snopes i Republic World.

AFP Factual je pronašao navedenu fotografiju na stranici koja sadrži arhive britanskih novina. Objavio ju je britanski Daily Mirror još 1958. godine, u tekstu koji je opremljen naslovom “Magarac koji se pridružio Legiji stranaca”.

U tekstu Daily Mirrora se navodi da je slika nastala u Alžiru i da je čovjek koji nosi magarca francuski legionar. Navodi se i da su vojnici tokom patroliranja pronašli napuštenog magarca koji je bio slab i izgladnio i nije mogao pratiti vojnike, te ga je jedan od njih odnio u bazu. U tekstu se ne spominje prolazak kroz miniran teren.

Istoričar Douglas Porch, autor knjige “Francuska legija stranaca: Cjelovita istorija legendarne borbene sile” je za AFP Factual potvrdio da je fotografija snimljena u Alžiru 1958. godine. On je tvrdnje da slika prikazuje prelazak francuskih vojnika preko minskog polja ocijenio kao malo vjerovatne.

AFP Factual navodi da je Porch potvrdio da se fotografija pojavila u Képi Blancu, časopisu francuske Legije stranaca, te da je objavljena i na stranici posvećenoj Legiji stranaca. Riječ je o sajtu koji nije zvanični sajt Legija stranaca, niti ga ona vodi. Fotografiju na stranici prati opis u kome se navodi da snimljena u ljeto 1958. u oblasti Edgar Quinet. U opisu stoji i da je na slici “harki“, odnosno jedan od lokalnih muslimana vojnika koji su se borili u francuskoj vojsci tokom Alžirskog rata za nezavisnost (1954-1962), iz 13. polubrigade Legije stranaca. Navodi se i da je jedinica ovog vojnika nagrađena od strane britanskog Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


(Informer)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.