x

KOŽA

Da li je potrebno istuširati se čim izađete iz mora

Poznati su i utjecaji morskog okruženja na kožu u određenim uvjetima


Odavno znamo da morska voda, bogata solju, kao i zrak na mnogo načina blagotvorno djeluju na zdravlje. Kupanje u morskoj vodi, slane saune i upotreba morske soli u kuhanju odavno su dio ljudske kulture. Poznati su i utjecaji morskog okruženja na kožu u određenim uvjetima. U svakom slučaju, dobro je znati kako morska sol utječe na vašu kožu, piše stranica Metropolitan, koja sažima rezultate istraživanja.

Uvijek imajte na umu dvije stvari: morska voda mora biti čista i nije prikladna za sve tipove kože. Stoga je dobro provjeriti reakciju na malom dijelu tijela prije kupanja u moru.

Poboljšanje simptoma ekcema

Ekcem je česta alergijska upala kože koja se manifestira kao ispucala, suha ili svrbežna koža, ponekad i kao otok. Jedno istraživanje iz 2016. pokazalo je da morska voda može imati i pozitivan utjecaj na kožu zahvaćenu ekcemom. Dobri efekti dolaze od minerala kojima je morska voda obogaćena, kao što su kalcij, magnezij, kalij, cink, selen, hrom… Kupanje u morskoj vodi tako može utjecati na poboljšanje simptoma. Glavni uvjet je, naravno, da je more čisto.

Ublažavanje drugih alergijskih reakcija

Morska voda smanjuje prisustvo imunoglobulina E, koji izaziva alergijske reakcije, a također usporava ili zaustavlja reakciju kože na prisustvo određenih drugih tvari koje uzrokuju alergije.

Pomoć kod psorijaze

Doktori često preporučuju namakanje u morskoj vodi ili vodi s odgovarajućom količinom morske soli kako bi se ublažili simptomi psorijaze. Neće biti na odmet ako malo više plivate u moru nego inače da biste smanjili volumen ili se čak riješili psorijaze, piše Metropolitan. Naglašava se, međutim, da to naravno ne znači da ćete se trajno riješiti psorijaze, jer je to hronična bolest. Iako još uvijek nije jasno zašto morska voda ublažava psorijazu, istraživači pretpostavljaju da širi krvne žile, oslobađa β-endorfine i enkefaline koji pomažu u suzbijanju boli ili pomaže u uklanjanju bakterija na površini kože.

Prirodni piling

Morska voda može djelovati kao piling za cijelo tijelo, uklanjajući mrtve stanice s gornjeg sloja kože. To spriječava njihovo nakupljanje, koje inače dovodi do akni i mitesera.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.