x

PREDSJEDNIK U ĆORSOKAKU

Da li Putin potpuno odustaje od mirovnih pregovora sa Ukrajinom?!

Vladimir Putin je izgubio interes za diplomatske napore da okonča svoj rat s Ukrajinom i umjesto toga, izgleda da je spreman zauzeti što je moguće više ukrajinske teritorije, piše Financial times prema riječima izvora bliskih predsjedniku Rusije.

Putin, koji je ozbiljno razmišljao o mirovnom sporazumu s Ukrajinom nakon što je Rusija pretrpjela poraze na bojnom polju prošlog mjeseca, rekao je članovima pregovaračkog tima da ne vidi nikakve izglede za rješenje.

"Putin iskreno vjeruje u gluposti koje čuje na ruskim televizijama i želi zauzeti što je moguće veću teritoriju Ukrajine", rekao je izvor za FT.


Iako su Moskva i Kijev dogovorili svoj prvi nacrt mirovnog sporazuma na sastanku u Istanbulu krajem marta, razgovori su zaustavljeni nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju da je počinila ratne zločine nad civilima u Buči i Mariupolju.

Putin je rekao da su mirovni napori u "ćorsokaku" i da je bio ljut nakon što je Ukrajina potopila "Moskvu" - glavni brod ruske crnomorske flote.


“Postojala je nada za dogovor. Putin je išao tamo-amo. Treba da nađe način da iz ovoga izađe kao pobjednik", rekao je jedan od izvora.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici uvijek su sumnjali u njegovu posvećenost mirovnim pregovorima, smatrajući da je to način da se kupi vrijeme za ofanzivu Moskve.

Čini se da ruski predsjednik ima iskrivljeno gledište o ratu, na osnovu onoga kako su ga izvjestili njegovi generali i onome što se prikazuje na ruskoj televiziji.


Zvaničnici u Kijevu zabrinuti su da bi Putin mogao otići dalje od zacrtanog cilja Rusije da zauzme istočni granični region Donbasa i umjesto toga - pokuša zauzeti cijeli jugoistok, odsijecajući Ukrajinu od mora.

Sa druge strane, Ukrajinci su uvjereni da mogu potisnuti ruske trupe nakon što su pružili snažan otpor ruskoj vojsci i poremetili prvobitni plan brzog zauzimanja zemlje. Ipak, sve su zabrinutiji da bi Moskva mogla pribjeći taktičkom nuklearnom oružju ako pretrpi daljnje neuspjehe.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.