x

UPOZORENJE LJEKARA

Da upala bešike ne postane hronična: Ovo ne smijete ignorisati

U većini slučajeva upala bešike pojavljuje se iznenadno i traje kratko. Međutim, ako se zapusti mogu uslijediti komplikacije

Upala bešike najčešće je izazvana bakterijom Escherichia coli i drugim enterobakterijama. Bakterije koje se prenose seksualnim putem, poput klamidije i mikoplazme, mogu izazvati upalu mokraćnih puteva i upale reproduktivnih organa i time otežati ili onemogućiti začeće. Zbog toga je vrlo važno prepoznati simptome upale bešike i mokraćnih puteva i reagovati na vrijeme, prije nego što upala postane hronična.

Upala bešike, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba pola, ali žene su sklonije tom zdravstvenom problemu, koji zna da bude i te kako uporan, jer imaju kraće mokraćne puteve, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do bešike. Kod žena je uretra takođe smještena bliže anusu, što znači da bakterije moraju preći kraći put da bi dospjele u bešiku.

U većini slučajeva upala bešike pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala bešike), ali ponekad se može zadržati duže (hronična upala bešike). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima bakterija koja izaziva upalu bešike uriniranjem će se ukloniti iz tijela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove bešike i brzo se razmnožiti. To onemogućava sposobnost tijela da ih uništi, što rezultira upalom bešike.

U većini slučajeva upala bešike uzrokovana je Escherichijom coli, bakterijom koja je prirodno prisutna u debelom crijevu. Upala se može javiti ako se bakterije namnože u tijelu ili ako se ne izbace iz tijela mokrenjem.

Faktori koji mogu povećati rizik upale bešike kod žena i muškaraca su:

Nedovoljan unos tečnosti

Do upale bešike može doći ako osoba pije vrlo malo tečnosti, posebno u ljetnim mjesecima, u vrijeme grijanja ili kad ima početne simptome upale bešike, napominje Neven Kapun, dr med. specijalista urologije, piše dnevnik.hr.

Hirurški zahvat u području mokraćovoda

Upala bešike u ovom slučaju je povezana s postavljanjem urinarnog katetera nakon zahvata u mokraćnu cijev ili direktnim unosom bakterija kod zahvata, kaže dr Kapun.

Zadržavanje mokraće, odnosno otežano pražnjenje bešike

Ako pacijenti ne prazne bešiku u potpunosti, do upala dolazi lakše, a teže ih je liječiti, upozorava dr Kapun.

Povećana prostata

Ako muškarac teže mokri i posljedično mu zaostaje urin u bešici, to može biti razlog lakšeg početka upale bešike i težeg liječenja, kaže dr. Kapun.

Inkontinencija

Ako pacijenti zbog inkontinencije nose pelene ili uloške, to pogoduje nastanku infekta lokalno, a kasnije i u bešiki.

Trudnoća

Sama po sebi nije razlog češćih upala, ali dobijanje na težini i ponekad teže održavanje higijene mogu povećati rizik od upale.

Dijabetes

Pacijenti koji imaju šećernu bolest imaju veći rizik od razvoja svih infekcija, pa tako i upale bešike. Nekad se i prisutnost bakterija u mjehuru bez znakova infekcije liječila. Danas to nije slučaj.

Starije doba

Kod starijih žena dolazi do promjena u kvalitetu sluznice materice zbog hormonskih promjena, a to onda povećava mogućnost infekcije. Muškarci s godinama imaju veću prostatu, što može dovesti do češćih upala, napominje dr Kapun.

Simptomi upale bešike variraju u zavisnosti od toga koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primjetne promjene tokom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

Sedam simptoma upale bešike koje ne smijete ignorisati:

Mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi.

Mokrite češće nego inače.

Mokraća neuprijatnog mirisa.

Bol ili osjećaj pečenja tokom mokrenja.

Stalan osjećaj pritiska u bešici i potrebe za odlaskom u WC.

Grčevi ili pritisak u donjem dijelu abdomena ili dijelu leđa.

Visoka temperatura s jakim bolom u predjelu bubrega.

Upala bešike može se proširiti i na bubrege. U tom slučaju imaćete visoku temperaturu s jakim bolom u predjelu bubrega. Mokraća će pod mikroskopom biti puna upalnih ćelija i bakterija, ističe dr Neven Kapun.

Izvor:Vijesti25

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.