x

Ni saučešće nije izjavio

Dječak ubica se suočio sa roditeljima djece koje je ubio: Evo kako je reagovao na pitanja u sudnici! Ni saučešće nije izjavio!

Dječak ubica koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda iz dva očeva pištolja ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbjeđenja, danas je četiri sata putem video linka koji je uspostavljen između psihijatrijske klinike na koju je smješten i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu svjedočio u istrazi koja se vodi protiv njegovog oca.

Pored dječaka, kako saznajemo, u bolnici je sjedila njegova majka kao zakonski zastupnik, odnosno staratelj, a sva pitanja upućena dječaku, postavljena su preko tužioca koji vodi istragu protiv njegovog oca za teško djelo protiv opšte sigurnosti.

- Dječak je danas prvi put saznao prave razmjere onoga što je zapravo učinio 3. maja, jer do danas je znao da je ubio ljude, ali nije znao tačno u koga je sve pucao i ko nije preživio od njegovih drugara iz škole. Dok je odgovarao na pitanja bio je hladan, nije pokazivao nikakve emocije, u jednom momentu je čak rekao "ne sjećam se kada sam posljednji put plakao". Bez ikakve emocije je bio i kada je rekao "žao mi je", čak ni majkama njegovih drugara koje je ubio, a koje su prisustvovale saslušanju, nije izjavio saučešće - otkriva izvor Kurira i dodaje da se na licu dječaka ubice nije vidjela ni trunka kajanja.


Ispitivanje dejčaka, podsjetimo, trajalo je duže od četiri sata i on je odgovorio na brojna pitanja, koja se tiču kako toga kako je naučio da puca, tako i na koji način je uzeo očeve pištolje, ali i o samom masakru.

- Rekao je da je inspiraciju za zločin dobio dok je gledao dokumentarni film o ubicama u školi i da ga je to podstaklo da razmišlja o tome da učini isto. Priznao je da je sam uzeo očeve pištolje koji su bili zaključani katancem pod šifrom i kamerama - otkriva izvor Kurira.


Kako navodi, dječak ubica je potvrdio i da je naučio da rukuje oružjem u streljani.

- Nije me obučavao otac, učio me je da pucam jedan stariji čovjek koji radi tamo - rekao je navodno tokom ispitivanja dječak. Odgovore koje je davao, a koji su se prije svega ticali toga kako je uzeo dva očeva pištolja, davao je mirno.

- Njegovi odgovori ne priliče djetetu od 13 godina, odgovara kao da je stariji bar 20 godina. Svi prisutni su bili iznenađeni načinom na koji govori dijete - kaže izvor.


Roditelji žrtava, koji su prisustvovali ispitivanju i imali mogućnost da preko tužioca postave pitanja, su iz sudnice izašli vidno potreseni.

- Bilo im je jako teško da gledaju u vršnjaka njihove djece, koji ih je brutalno ubio, ali su se držali hrabro i dostojanstveno tokom ispitivanja. Otac dječaka, koji je u pritvoru, nije prisustvovao saslušanju iako je na to imao pravo kao osumnjičeni - objašnjava naš sagovornik.


Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je da je u okviru istrage koju vodi to tužilaštvo protiv oca dečaka ubice zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, ispitan njegov sin.

- Sin osumnjičenog, koji u vrijeme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke. On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu - saopšteno je iz tužilaštva.


Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.