x

Drastičan pad cijena polovnjaka

Najnovije analize upućuju na drastičan pad cijena električnih polovnih automobila u SAD-u.


Najnovija studija u režiji iseecars.com ukazuje kako je na tržištu primjetan pad cijena električnih polovnih automobila.

Među deset polovnih modela s najvećim padom cijena u SAD-u nalaze se četiri električna modela i dva hibrida.

Očito je kako je Teslina politika smanjivanja cijena novih automobila uticala na pad cijena na tržištu. Zato Tesla Model 3 bilježi najveći pad od čak 30.5 odsto.

I na drugom mjestu je Tesla, i to Model X s padom od 21.3%, dok se treći Teslin model nalazi na četvrtom mjestu s padom cijena od 19 odsto. Između se ugurao električni Nissan Leaf s padom od 19.2 odsto.

Dalje slijede tri modela iz asortimana Land Rovera. Radi se o skupocenim modelima koje u Americi baš i ne bije glas pretjerano pouzdanih vozila. Top 10 zaključuju dva hibrida i električni Jaguar.

Studija bazirana na transakcijama više od 1.8 miliona polovnih automobila starih do pet godina provedena je u razdoblju od sredine 2022. do sredine ove godine.

U zaključku studije stoji kako je pad cijena električnih vozila gotovo 30 odsto te je primjetno dodatno ubrzavanje pada cijena.

"Prije godinu dana cijene polovnih električnih vozila bile su u usponu, rasle su brže od prosječnog polovnog automobila", rekao je izvršni analitičar iSeeCars Karl Brauer, prenosi b92.KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.