x

Najteži protivnik

Džumhur: S Nadalom imam poseban odnos, nadam se da ove godine više neću igrati protiv njega

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur prilikom potpisa novog ugovora s BH Telecomom govorio je o učinku u ovoj sezoni, a posebno se osvrnuo na Rafaela Nadala za kojeg kaže da je to njegov najteži protivnik.

Džumhur je zajedno s ocem Nerfidom u hotelu Malak Regency na Ilidži potpisao ugovor s BH Telecomom, kompanijom u čije je ime govorio izvršni direktor Duljko Hasić. Džumhur već šest godina ima podršku BH Telecoma ističući da je riječ o kompaniji koja je bila uz njega kada je to bilo najpotrebnije.

Nakon što su se medijima obratili Nerfid Džumhur i Duljko Hasić u hotelu Malak, glavna uloga je pripala Damiru koji je dobio mnoštvo pitanja te zauzvrat dao vrlo zanimljive odgovore.


"U dosadašnjem dijelu sezone je bilo uspona i padova, sezona traje dugo i teško je održavati konstantu. Početak sezone je bio dobar sve do turnira u Marseilleu kada sam se razbolio. Temperatura je trajala nekih desetak dana. Igrao sam turnire pod temperaturom i sebi otežao taj period. Nespreman sam došao u Indian Wells zbog bolesti koju sam imao, a to se odrazilo i na Miami. Kada sam se fizički vratio, bilo je teško uhvatiti ritam, nisam imao puno mečeva, a bio sam i bez samopouzdanja. Ipak, vratio sam se u Madridu i od tada se forma diže, ali onda su uslijedili teški žrijebovi - Del Potro, Nadal, Zverev... Mislim da sam počeo opet dobro igrati, rezultati će doći", kazao je Džumhur na početku obraćanja govoreći o dosadašnjem dijelu sezone.

Na Roland Garrosu je, kako kaže, ostvario cilj plasmanom među 32 najbolja tenisera, pokazao je da može igrati protiv najboljih na najboljoj sceni, a zaustavio ga je treći teniser svijeta Aleksandar Zverev. Džumhur je bio vrlo blizu pobjede u tom meču, ali je na kraju poražen rezultatom 3:2 u setovima.


"Iako je mlad, Zverev pravi nevjerovatne rezultate. Protiv njega sam pokazao da se mogu boriti protiv najboljih. I danas razmišljam o meč-lopti koju sam imao protiv njega. Pokušavam zaboraviti taj meč i okrenuti se narednim mečevima", rekao je Damir.

Džumhurov raspored nakon odlaska iz Sarajeva je sljedeći: putuje za Beograd gdje će trenirati sedam dana pa ide na turnir u London gdje će igrati na Queen'su. Potom najvjerovatnije putuje u Antaliju na turnir iz serije 250, ali to putovanje zavisi od rezultata u Londonu. Nakon toga slijedi Wimbledon pa onda dva turnira na šljaci - Umag te Hamburg iz serije 500. Kasnije će igrati u Los Cabosu, kao i na turnirima koje je igrao i prošle godine, s tim da će igrati i u Cincinnatiju i Montrealu. Ove godine će igrati više nego inače na travnatim podlogama.


Kazao je da bi volio doći do skupljača loptica s kojim se sudario na Roland Garrosu prilikom meča protiv Zvereva, a potom se osvrnuo na Davis Cup reprezentaciju BiH koju čeka play-off za Svjetsku grupu Davis Cupa u kojem ćemo gostovati Japanu.

"Najvažniji meč za sve nas u Davis Cup reprezentaciji. Moram reći da je težak žrijeb. Možemo se igrački nositi sa svima pa čak i ako Nishikori bude igrao. Nisu nepobjedivi, ali možda je više zbog toga što igramo u Japanu i vrijeme kada se igra. Moj raspored će tada biti nevjerovatan. Po završetku US Opena povratak u Evropu pa let za Japan. Tamo smo sedam dana pa se vraćam u Sankt Peterburg. Potom nakon sedam dana putujem u Kinu gdje ću imati tri turnira. Iz tog razloga će biti težak meč. Nadam se da ćemo pružiti najbolje partije i ući u Svjetsku grupu, što bi bio ogroman rezultat u našem sportu", rekao je Džumhur.


Wimbledon je jedini Grand Slam na kojem Džumhur nije stigao do 3. kola. To mu je dodatna motivacija da ove godine napravi iskorak.

"Dodatna mi je motivacija da i na Wimbledonu dođem do 3. kola. Veliki turniri su veoma bitni zbog bodova, jer poeni s najboljih 18 turnira se broje i bez obzira kakav rezultat napravite oni ostaju u bodovanju. I kad odigram loše na nekom od tih 18 turnira, rezultati se pišu. Bez obzira na to ako na nekom slabijem turniru, koji ne spada među tih 18, napravim više poena, oni se neće brojati jer su primarni Grand Slamovi i Mastersi. Stoga je veoma bitno igrati dobro na tim turnirima. To jeste pritisak, ali me taj pritisak tjera da budem što bolji", govori Džumhur.


Najbolji bh. teniser opisao je poseban odnos s Rafaelom Nadalom kojem je teško palo kad je u Miamiju prije dvije godine morao predati meč te tako izgubiti od Džumhura. Ove godine Nadal je slavio protiv Džumhura na Australian Openu i u Rimu gdje je bio i više nego uvjerljiv.

"Ima nekoliko stvari koje vežu mene i Nadala. Kad sam prvi put igrao s njim i kada je predao meč, sjećam se da je nakon tog meča dugo prolazio pored mene i bez nekog pozdrava. Tek kasnije smo se počeli pozdravljati, a tek poslije Australije imamo neku komunikaciju. Znam da je igrač koji ne voli poraze, posebno kad izgubi od nekog od koga smatra da nije smio izgubiti. Nije mu drago iako je predao taj meč. Svi mogu da primijete da on ima posebnu motivaciju protiv mene. Dva puta ove godine je protiv mene igrao nerealan tenis. U Australiji sam ja podbacio, ali i on je igrao fenomenalno. U Rimu i ne znam kako sam izgubio 6:1 i 6:0, jer ne mogu reći da sam bio loš. Postoji, neću reći strah, ali postoji neko razmišljanje o njemu. Ipak je on najbolji igrač na svijetu. Bitna stvar za ljude koji nisu toliko u tenisu je da je Nadal ljevak i da svojim stilom igre meni najmanje odgovara. Njegova forehand dijagonala na moj backhand meni definitivno ne odgovara. Verdasco igra slično, ali nema tako ubojite udarce, s tim da je tri puta sporije. Verdasca sam, recimo, uspio dobiti kolo prije Nadala, a Verdasco je sada u 4. kolu Roland Garrosa i tada sam ga dobio 6:3, 6:1, ali protiv Nadala jednostavno nisam uspio više. U Rimu je igrao vrhunski tenis, posebno protiv mene. Nadam se da u ovoj godini više neću igrati protiv njega. Ali, ako budem igrao, potrudit ću se da igram hrabrije", poručio je Džumhur.


Za kraj je istakao da je zadovoljan novim trenerom Ilijom Bozoljcem, smatra da je njegova igra bolja iako rezultati to i ne pokazuju, ali polako dolaze.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.