x

Bijeg od zagušenja

Egipat gradi "novi glavni grad" u pustinji: Kairo je postao ružan

Bilbordi kojima se obećava novi način života poredani su duž zagušenih cesta u centralnom Kairu. U reklamama za stambene komplekse pod nazivom "Regent's Park", "Beta Greens" ili "Uptown" obećavaju zelenilo posvuda i otvorene prostorije. Jedan od takvih plakata na prometnoj cesti poziva posmatrače da dišu.

Obećanje bijega od zagađenja centralnog Kaira u novi život udaljen 35 kilometara odnosi se na one koji to sebi mogu priuštiti. Kreatori svoju ideju promovišu kao "ulaz u novi grad, novi stil života, novu zajednicu i novo svjetsko sjedište atrakcija".

Alternativni glavni grad trebao bi se prostirati na 700 km2, što je gotovo kao Singapur, a namijenjen je za ukupno pet miliona stanovnika. Plan prikazuje prostrane visoke stambene zgrade, kao i "vladin distrikt" smještene oko centralne "zelene rijeke", kombinaciju vode i zasađenog zelenila veličine kao dva Central Parka u New Yorku.


Projekt je osmišljen kao rješenje kairskog problema sa čistoćom i kao uvod u svjetliju budućnost. Većina vladinih zgrada, uključujući i onu predsjedničku, tamo bi se trebala preseliti do juna 2019. godine. Planirano je preseljenje i sjedišta stranih ambasada, kao i poslovnog distrikta koji bi sada obuhvatao 20 nebodera.

Guardian piše o ovom projektu i pita se šta će se desiti sa starim gradom kada novi jednom zaživi.


Ako vladin plan uspije, ovaj potez donijet će mrežu praznih zgrada u vlasništvu krovne kompanije koja gradi novi glavni grad. Za njih trenutno nema nikakvog plana. Za vladu novi administrativni centar predstavlja svježi početak, ali je to korak koji će odvući bogate iz postojećeg glavnog grada.

Prošle godine u oktobru novinari su pozvani na prezentaciju najveće egipatske crkve, nove vladine zgrade i drugih objekata koje prate bazeni, prostrane vile, tematski park itd. Dvosobni apartman sa pogledom na vodu, privatnom baštom i prostorijama za poslugu procjenjuje se na 50.000 eura. Glasnogovornik projekta Entrada Khaled El-Husseiny odbijao je odgovoriti na pitanja o pristupačnosti nekretnina u novom gradu i prosječnim cijenama.


"Zaboravite na brojeve, oni nisu važni i nisu fiksni", kazao je. "Mi imamo san i trenutno izgrađujemo snove".

Priznao je da nema planova kako iskoristiti postojeće vladine zgrade.


"Uskoro ćemo nešto osmisliti. Možda ih čak pretvorimo u hotele", rekao je.

Još uvijek nije poznato ni koliko će novi administrativni centar koštati, a 2015. godine govorilo se o inicijalnih 35 milijardi eura.


"Nema konačnog budžeta. On je ogroman, ali također moramo uračunati troškove infrastrukture", dodao je El-Husseiny. Otkrio je da je inicijalno od Ministarstva odbrane i Ministarstva prostornog uređenja uloženo 204 milijarde egipatskih funti (oko 10 milijardi eura), ali procjene govore da će projekt biti nastavljen bez vladine asistencije.

Ipak, male su šanse da će se u novom glavnom gradu moći naseliti bilo ko osim najbogatijeg sloja društva. Stoga se ovim projektom rizikuje da od unosnog preraste u "grad duhova", poput onih u Kini. Vladini radnici će imati 25 posto popusta na nekretnine, ali s prosječnom cijenom od 366 do 410 eura po kvadratnom metru ovi stanovi će biti daleko iznad mogućnosti prosječnog radnika čija sedmična plata iznosi 55 eura.


Nema sumnje da su u Kairu, gradu koji se brzo širi, očajnički potrebni novi stanovi. Broj stanovnika je samo u 2017. godini porastao za pola miliona, što ga čini gradom sa najbržim rastom broja stanovnika u svijetu. Do 2050. godine ovdje bi se moglo nastaniti čak 40 miliona ljudi, ali je činjenica da grad već okružuje velika kolekcija polupraznih gradova jer nijedan od njih nije uspio u namjeri da privuku većinu stanovništva i odmaknu ga od centra Kaira.

Stručnjaci za urbanizam poručuju da je formula za uspjeh novog glavnog grada smanjenje zagušenja, a ne tek puko iseljavanje nekoliko hiljada radnika. Većina vladinih službenika ionako ne vozi privatne automobile, tako da oni i ne zagušuju centralni dio Kaira te njihovo premještanje u novi glavni grad neće učiniti mnogo na ovom planu.


El-Husseiny je, na drugoj strani, uvjeren da će njihova vizija privući dovoljno novih stanovnika, uključujući i strane ambasade u Egiptu.

"Dat ćemo im pogodnosti koje nisu dostupne u starom Kairu, široke ulice i pametni grad. Pametni grad znači siguran grad, s kamerama i senzorima posvuda. Kairo nije prikladan za Egipćane. Na svakoj ulici su gužve, infrastruktura ne podržava ovoliki broj ljudi, sve je pretrpano. Bez ikakvog je specifičnog masterplana, postao je ružan, nečovječan...", kazao je dalje igrajući na kartu sna svakog stanovnika Kaira da pobjegne iz gužve.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.