x

Električni Rolls-Royce je stvoren da traje 400 godina

Dva miliona kilometara, ekstremni vremenski uslovi i posvećenost svakom detalju bili su potrebni da bi Rolls-Royce uključio električni model u svoju liniju.

Razvoj modela Spectre se nastavlja, a Rolls-Royce je objavio novi set fotografija sa testova u Južnoj Africi, gdje su pređeni probni kilometri vožnje od zapadne do istočne obale, uključujući makadam.

Pri tome, fokus više nije na voznim performansama, jer je taj posao obavljen na dva miliona probnih kilometara po ekstremnoj hladnoći, ali i vrućini. Ostalo je još oko pola miliona kilometara do završetka testiranja.

Umjesto toga, proizvođač se sada fokusirao na optimizaciju podešavanja kontrasta ekrana na različite uglove upada i intenziteta sunčevih zraka. Pored toga, ponovo je testiran već optimizovani audio-sistem sa 17 zvučnika, a test vozači su morali da slušaju unaprijed pripremljenu kolekciju pjesama.

Kako Rolls-Royce ništa ne prepušta slučaju, logično je da će se u razvoju novog modela uzeti u obzir detalji i svi oni biti provjereni u praksi.

Možda je najbolji primjer to što je za optimizaciju sistema regenerativnog kočenja utrošeno čak 1.500 test sati, dok cijeli program testiranja simulira 400 godina korišćenja, ističu u kompaniji.

Rolls-Royce možda u ovom pretjeruje, ali ne preteruje kada je riječ o informacijama o pogonskom agregatima, s obzirom da je već ranije najavljeno da će automobil imati 585 KS maksimalne snage i 520 km dometa.

Cijena još nije poznata, a prve isporuke električnog modela Spectre očekuju se krajem ove godine.

(B92)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.