x

F1 će od iduće sezone prvi put isprobati novi format

Formula 1 iduće godine će prvi puta isprobati novi format kvalifikacija u kojem će vozači morati koristiti sve tri dostupne komponente guma za suhe uvjete, a plan je da se ideja isproba na dva trkaća vikenda.

Nakon što su ove godine ukinuli pravilo za Q3 vozače o startu na gumama na kojima su odvozili najbolji Q2 krug, vodstvo Formule 1 želi isprobati i neke nove ideje i vidjeti kako će to funkcionirati u praksi, donosi MAXF1.net.

Za iduću sezonu plan je da vozači u Q1 koriste samo hard gume, u Q2 samo medium, a u Q3 samo soft, za razliku od trenutnih pravila koja vozače ne ograničavaju po pitanju izbora komponente u bilo kojem dijelu kvalifikacija.

Nakon sastanka F1 Komisije u utorak otkriveno je da će se takav sustav isprobati na dva vikenda iduće sezone, a broj dostupnih setova guma u tim vikendima smanjit će se s 13 na 11.


Budući da bi se tvrđe komponente koristile više nego inače, broj setova softa smanjio bi se s 8 na 4, broj mediuma bi se povećao s 3 na 4, a broj harda povećao bi se s 2 na 3.

Ovim pravilima vozači bi bili prisiljeni koristiti sve tri komponente guma u kvalifikacijama, nešto što trenutno ne moraju ni u utrci u kojoj moraju koristiti bilo koje dvije komponente, a što bi predstavljalo dodatni izazov u pronalasku optimalnoga balansa za sve tri komponente.


Dosad su momčadi mogle u potpunosti ignorirati hard komponentu, koje trenutno imaju po dva seta tijekom vikenda, i s medium i soft komponentom voziti i kvalifikacije i utrku.

Još uvijek nije poznato na koja bi se dva vikenda iduće sezone trebao isprobati novi kvalifikacijski format.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.