x

Genesis GV60 2022 službeno. Ovo je vrhunski električni crossover

Do prije deset godina električni automobili bili su nešto egzotično.

Pojavili su se prvi modeli, ali bilo ih je malo i svi su ih gledali s nepovjerenjem. Danas elektrika izbija poput gljiva. Upravo je najavljen model Genesis GV60, koji bi trebao biti direktan konkurent Kiji EV6 i IONIQ 5.

Genesis upotpunjuje korejski Kia i Hyundai asortiman. To je najluksuzniji od tri brenda, također namijenjen nešto drugačijem kupcu. Genesis GV60, poput IONIQ5 i Kia EV6, temelji se na platformi E-GMP i ima iste verzije pogona. Međutim, mnogo je bolje opremljen.

Neobični oblici

Vrhunske marke navikle su nas na činjenicu da su vrhunski modeli elegantni i pokušavaju izgledati zastrašujuće. U međuvremenu, čini se da je Genesis mješanac između Kone i stražnjeg dijela Tesle. Sve, naravno, u modernom SUV pakovanju. Međutim, to je prilično hrabar dizajn, dodatno istaknut bojom limete. Pogotovo u kontekstu prilično konzervativne konkurencije.


Prekrasan interijer

Kabina je “luksuzna”. Ima sličnosti s braćom Korejcima, ali sve – od boja do kvalitete izrade – vrišti “Ja pripadam premium segmentu”. Cijeli plavi interijer koji možete vidjeti na donjoj fotografiji zasigurno je nešto posebno. Tajanstveni kontroler koji se nalazi u središnjem tunelu (vjerojatno se koristi za kontrolu multimedije) nalikuje kristalnoj Zemlji. Genesis će imati mogućnost digitalnih ogledala u konfiguratoru (čiji se rad temelji na kamerama i ekranima).


Genesis GV60 Genesis tehnička zagonetka

Zasad ne znamo performanse Genesis GV60. Međutim, poznato je da će dijeljenjem E-CMP platforme s bliskim modelima također morati posuditi neka od pogonskih rješenja. A to znači dvije verzije kapaciteta baterije (58 ili 73 kWh), pogon na prednje točkove ili na sve točkove i snage do 600 KS . Drugo rješenje koje će tri korejska električara međusobno podijeliti bit će mogućnost brzog punjenja snage do 350 kW . Punjenje baterije do 80 posto tada će trajati nekoliko minuta.

Genesis GV60 je model razvijen posebno za Evropljane. Gledajući modele Hyundaija i Kije iz prošlog desetljeća, može se sa sigurnošću zaključiti da Korejci znaju napraviti automobile za Evropljane i da im to dobro ide. Zato ostaje pričekati detalje o Genesisu GV60.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.