x

Triler u Bakuu

Hamilton slavio na Velikoj nagradi Azerbejdžana, i ove godine utrku obilježile havarije

Lewis Hamilton je danas slavio na Velikoj nagradi Azerbejdžana, a kao i prošle godine utrku u Bakuu obilježile su velike havarije i izlasci safety cara na stazu.

Naravno, utrka nije iznevjerila očekivanja, barem kada je izlazak safety cara na stazu. Već na početku prvog kruga desilo se nekoliko incidenata zbog čega je Bernd Mayländer morao zaraditi svoju platu već u prvoj minuti Velike nagrade Azerbejdžana.

Kimi Räikkönen se sudario sa Estebanom Oconom nakon čega je vozač Force Indije morao odustati, dok je Finac otišao u boks po zamjenu prednjeg krila.


U boks su morali i Fernando Alonso koji je ostao bez dva točka nakon sudara sa Sergejem Sirotkinom koji je zbog toga morao odustati, te Kevin Magnussen kojem su dvije gume probušene, no oni su nastavili utrku.

Kada se safety car povukao, Sebastian Vettel je uradio Lewisu Hamiltonu ono što mu je Britanac uradio prošle godine na ovoj stazi - naglo je zakočio na pravcu pripremajući se za nastavak utrke, ali je vozač Mercedesa srećom brzo reagovao i izbjegao sudar.


U 11. krugu Nico Hülkenberg je napravio grešku i udario u zid, te je morao odustati, ali srećom nije bilo potrebe da safety car ponovo izlazi na stazu.

Već u narednom krugu vozači Red Bulla su se sudarili. Tačnije, Max Verstappen je u krivini udario Daniela Ricciarda, ali su bolidi srećom ostali neoštećeni.


Na početku 22. kruga Hamiltonu su blokirala oba prednja točka u prvoj krivini, te je izgubio dosta vremena pri povratku na stazu, a iz njegovog boksa su ga odmah pozvali na zamjenu guma.

U 35. krugu Ricciardo je konačno prestigao Verstappena, ali je Holanđanin ubrzo kroz boksove ponovo vratio svoju poziciju.


A onda - nova havarija! I to između vozača Red Bulla. Na startno-ciljnom pravcu u ulasku u 40. krug Max je bio ispred Ricciarda, pokušao se odbraniti i Australac ga je udario otpozada, te su obojica završila utrku.

Pozvan je ponovo safety car, a to je najviše odgovaralo Valtteriju Bottasu koji jedini od svih vozača nije išao na zamjenu guma, te je poslije ovog incidenta postao lider utrke.


U 43. krugu safety car se spremao za povratak u boks, no onda je Romain Grosjean prilikom zagrijavanja guma udario u zid i slomio točak, te je morao odustati, a safety car je morao ostati na stazi sve do 48. kruga.

Kada se nastavila utrka četiri kruga prije kraja Vettel je napao Bottasa u prvom zavoju, no pogriješio je pri kočenju, te su ga prestigli i Hamilton i Räikkönen i Nijemac je pao na četvrto mjesto, a potom i na peto nakon što ga je prestigao i Sergio Perez.

Tri kruga prije kraja na startno-ciljnom pravcu Bottas je prešao preko krhotina koje nisu očišćene, te mu je pukla zadnja desna guma i na taj način je Hamilton stigao do pobjede i vodstva u ukupnom poretku vozača.


Rezultati VN Azerbejdžana:

1. Lewis Hamilton

2. Kimi Räikkönen

3. Sergio Perez

4. Sebastian Vettel

5. Carlos Sainz

Poredak vozača:

1. Lewis Hamilton 70

2. Sebastian Vettel 66

3. Kimi Räikkönen 48

4. Valtteri Bottas 40

5. Daniel Ricciardo 37


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.