x

Humoreska: "Astra Zenica"

Piše: Emir Dervišefendić

Najvše mrzim kad me neko kome se obraćam ne sluša, ili se samo pravi, a misli mu ko zna gdje. Zbog toga često dolazim u razne situacije, inatim se sa ljudima, nisam rek'o da se svađam, halo, nego, inatim se. Osnovni je red, majka mu stara, gledati sagovornika u lice, ako ništa, a ono iz nekog poštovanja. Jer, ne obraća se on havi, nego tebi, insanu.

Meni kad se neko obrati, nastojim da ga fino s poštovanjem slušam i saslušam, kulturno, je li, da shvatim šta mi govori, da ne mora ponavljati priču, tu i tamo potvrdno klimnem glavom, kako bi mu bilo, jel'te, da skonta da ga ne slušam, da ga foliram, da priča u havu. Ružno, brate, baš ružno... No, isti odnos zahtijevam i prema sebi, jer, znam kako bi' se ja osjeć'o da me neko fakinski munta.

Pa to je osnova kulture, osnova vaspitanja, je li. Al' dobro, neću više o tome.

Žalio mi se nedavno prijatelj Miki kako traži neke patike, neka maksuz fora izrada, bilo ih nekad u prodavnici Astra, ali, eto,nestalo, pa sad traži van grada, po drugim kantonima.

Prošlo par dana i zvoni mi telefon. Pogledam ko je, kad ono Miki. E, jes' potrefio tajming, taman sam s uživanjem gled'o završnicu nekog akijskog filma, kad on, j... majku, k'o da viri, pravo mi pokvario ćeif!

-Kojim dobrom, Miki? – pitam ne baš najsrdačnije.

-Samo da ti kažem, riješio sam problem sa patikama, naš'o sam ih u Astri u Zenici, ko bi re'ko...jedva, nema ih niđe baš k'o da su vakcina protiv korone!

-Šta kažeš, rekoh napola gledajući film, a manje od pola slušajući drugara, vakcinis'o si se Astra Zenecom, je li? I to u bratskoj Zenici?A, kako te tamo primilo, pa nije Srbija? E, hajde, baš fino...baš mi je drago! Da si mi rek'o da ideš tamo na vakcinisanje,možda bi i ja s tobom poš'o.

-Halo, o čemu to ti, kakvo vakcinisanje, kakva Astra Zeneca, ne slušaš ti mene, govorim ti da sam one patike naš'o u prodavnici Astra, ali čak u Zenici, halo, slušaš li ti mene uopće, haloooo?


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.