x

Italija: Sporiji pad novozaraženih, vlasti u dilemi treba li popuštati ili zadržati mjere!

Porast broja zaraženih i umrlih usljed zaraze koronavirusom u Italiji je zabilježen i danas, no prema statistici iz prethodnih nekoliko dana zabilježen je sporiji pad.

Italijanska La Repubblica međutim piše da je zabilježen nagli pad hospitaliziranih što daje nadu za budući period.

Na intezivnoj njezi danas je 1.795 osoba što je 68 manje nego jučer, a ukupno je hospitalizitrano 19.210 pacijenata što je 413 manje osoba u bolnicama nego što ih je bilo jučer.


Broj novozaraženih je 2.086, a jučer ih je bilo 2.091. Najviše slučajeva u posljednja 24 sata otkriveno je u Lombardiji. U pet najugroženijih područja Lombardiji, Pijemontu, Emiliji, Romagni, Venetu i Liguriji je 81 posto svih slučajeva u Italiji. Ukupni broj osoba koje su zaražene koronavirusom u ovoj državi je 203.591.

Broj smrtnih slučajeva kao manji je u odnosu na jučer i iznosi 323, a ukupno su od početka epidemije u Italiji umrle 27.682 osobe.

Od 18. maja u nekim regijama u Italiji trebalo bi doći do značajnijih popuštanja mjera.


Vlasti u Italiji ne mogu da se dogovore da li treba popuštati ili zadržati snažne restrikcije, a ministar za regionalna pitanja Francesco Boccia upozorio je na nedosljednost u donošenju mjera ali je podržao različite izbore regije kada je u pitanju otvaranje države.

U Italiji postoji i problem nejasnoće šta donose buduće mjere kao i problem čestog mijenjanja odluka. Zbog načina upravljanja ovom, drugom fazom popuštanja Italijani su masovno nezadovoljni.

Iako je škola trebala biti otkazana za septembar potvrđeno je da će ispiti ipak biti održani 17. juna i da će biti u učionici.



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.