x

Statistika je na njegovoj strani

Kakav početak karijere: Zidane bi mogao postati najbolji ikad

Je li Zinedine Zidane mađioničar ili samo obični sretnik? Pa, sretnik sigurno nije, a da li je mađioničar još uvijek je rano i teško reći. Ipak, da ima vjerovatno najbolju statistiku nakon dvije i pol godine trenerskog posla, to stoji.

Francuski stručnjak je sa klupe sinoć predvodio svoj Real Madrid do trećeg uzastopnog finala Lige prvaka. Osim toga, postoji još mnogo zaista nestvarnih podataka koji se vezuju za Zidanea u ove dvije i pol godine trenerskog posla.

Otkad je preuzeo klupu Reala u januaru 2016. godine nakon otkaza Rafi Benitezu, Zidane je vodio tim u 11 navrata u knock out fazi Lige prvaka i niko ga nikada nije izbacio. Dakle, čovjek nikada nije ispao iz Lige prvaka u tri sezone. Za sada je u finalima bio stopostotan - dva finala, dvije titule.


Osim Francuza, dvije titule prvaka Evrope kao trener imaju Jose Villalonga, Luis Carniglia Béla Guttman, Helenio Herrera, Miguel Muñoz, Nereo Rocco, Stefan Kovacs, Dettmar Cramer, Brian Clough, Ernst Happel, Arrigo Sacchi, Ottmar Hitzfeld, Vicente del Bosque, Alex Ferguson, Jose Mourinho, Josep Guardiola i Jupp Heynckes.


Kada govorimo o još većem uspjehu, odnosno tri titule prvaka Evrope, to su za sada ostvarili samo Carlo Ancelotti i Bob Paisley. Ipak, nijedan od njih nema tri uzastopne titule što bi Zidane mogao ostvariti na kraju ove sezone.


Kao što smo maloprije spomenuli, Zidane se u knock out fazi susreo sa 11 prepreka, tačnije izbacio je osam klubova (Bayern, Juventus i Atletico Madrid po dva puta), a to su Roma, Wolfsburg, Manchester City, Atletico Madrid, Napoli, Bayern, Juventus i PSG.


Zanimljivo, u finalu u Kijevu bi mogao igrati ponovo protiv Rome, kluba kojeg je prvog izbacio u knock out fazi u svojoj karijeri. Naravno, da bi se to desilo prvo Vučica večeras mora napraviti pravo čudo i pobijediti Liverpool sa tri gola razlike na Olimpicu.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.