x

Kanton Sarajevo: Zaraženo četvero djece i osam zdravstvenih radnika, bez posla ostale 3.022 osobe!

Na konferenciji za medije Kriznog štaba KS napravljen je presjek dosadašnjeg stanja kada je riječ o epidemiji koronavirusa. Rečeno je da je zaraženo četvero djece, da je jedno oporavljeno, koronavirus je potvrđen kod jedne trudnice i osam zdravstvenih radnika, a bez posla je ostalo više od 3.000 ljudi.

U posljednja 24 sata testirano je 128 osoba, a pozitivne su tri. Kumulativni broj testiranih od 30. januara do 18. aprila je 2.111,pozitivnih je 106, osam osoba je retestirano, 15 izliječeno, a četiri su preminule.

"Koronavirus do sada je potvrđen kod petero djece ispod 14 godina, a jedno dijete je u potpunosti izliječeno. Radi se o djevojčici koja je 2018. godište, a preostala četiri malodobna djeteta su godišta od 2006. do 2019. godiine. Dvoje djece je iz općine Novi Grad, jedno s Ilidže i jedno iz Hadžića. Svi oni imaju blage kliničke slike koje se prate u domovima zdravlja. Kod trudnica imamo jedan slučaj u općini Novi Grad, u pitanju je blaga klinička slika i trebaju se uraditi dva testa koja u periodu od 48 sati budu negativna i trudnica je u fazi izlječenja. Ukupan broj zaraženih zdravstvenih radnika je osam, sedam je ljekara i jedna medicinska sestra. Radi se o lakšim kliničkim slikama. U dobi od 30 do 45 godina ih je četvero, od 45 do 60 je dvoje i po jedan u dobi većoj od 60 godina odnosno nižoj od 30 godina", kazala je epidemiologinja Aida Pilav.


Ukupan broj testiranih u Kantonu Sarajevu u odnosu na FBiH je 22 posto, broj potvrđenih slučajeva u odnosu na slučajeve u FBiH je 14 posto, a broj smrtnih slučajeva u Kantonu Sarajevo u odnosu na ukupan broj umrlih u FBiH je četiri posto.

"Ukupan broj testiranih u KS na 1.000 stanovnika je 4,9, a u FBiH 3,9, što govori da je povećan broj testiranja u KS za 20 posto. Broj ukupno testiranih u susjednim zemljama na 1.000 stanovnika u Hrvatskoj je 5,2 posto, a u Srbiji 4,1 posto. Broj oboljelih u KS na 10.000 stanovnika je 2,4, a u FBiH je 2,9. Ilustracije radi, na 10.000 stanovnika broj oboljelih u Hrvatskoj je 4,4, a u Srbiji 6,5", rekla je epidemiologinja Aida Pilav.


U posljednih sedam dana 17 mobilnih timova domova zdravlja napravili su ukupno 774 testiranja u kućnim uslovima. Ukupan broj izdatih rješenja za kućne izolacije je 61, a rješenjima je obuhvaćeno 174 osoba. Najveći broj izdatih rješenja je u općini Novi Grad - 21, zatim slijede Novo Sarajevo s 12 i Centar s 11 rješenja, dok druge općine imaju nešto manje slučajeva.

Među hospitaliziranim pacijentima muškaraca je 69 posto, a 31 posto je žena. Prosječna dob hospitalizarnih 57,7 godina.

"Distribucija aktivnih slučajeva po dobnim grupama gotovo je izjednačena. U dobi od 36 do 50 godina je 26 posto, od 51 do 60 godina je 25 posto, a najmanje ih ima u dobi od 71 i više godina, ukupno sedam posto. Od 21 do 35 godina zaraženih je 19 posto, a ispod 20 godina osam posto", rekla je Pilav.


Istakla je da će se u skladu s promjenama situacije vršiti i eventualne reorganizacije zdravstvenih ustanova.

"Napravljeni su prijedlozi reorganizacije zdravstvenih ustanova gdje nadležni ministar može napraviti reorganizaciju unutar sistema zdravstvene zaštite. U narednom periodu, u zavisnosti od toga kako se bude mijenjala situacija, mi ćemo ići s prijedlozima prema Vladi KS i nadležnom ministarstvu", navela je epidemiologinja.

Prema njenim riječima, dvije laboratorije u KS imaju certifikat da provode testiranja, a to su Institut za mikrobiologiju KCUS-a i laboratorija Veterinarskog fakulteta, a u pripremi je okvir za povećanje broja testiranja, kombinacijom molekuralnih i seroloških testiranja.

Prema riječima komandantice Kriznog štaba KS Nihade Glamoč, jučer je 11 osoba smješteno u krantin na Bjelavama gdje se trenutno nalazi 131 osoba. Također, Glamoč je istakla da su od 18. marta do 17. aprila 3.022 osobe ostale bez posla.




(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.