x

Korona ruši Trampa? Predsjednik SAD gubi podršku birača, a ovo su mu bile najveće greške!

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp na dobrom je putu da plati najvišu cijenu za loše reagovanje svoje administracije na epidemiju koronavirusa, koja je u najmoćnijoj zemlji svijeta ubila više od 23.000 ljudi.

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je više od 56 odsto Amerikanaca razočarano djelovanjem šefa Bijele kuće u vrijeme krize.

Strmoglavi pad

S druge strane, uz Trampa je 43 odsto birača, što je najmanje u posljednjih šest mjeseci. Međutim, nagli rast broja preminulih i zaraženih, kao i rekordno visoka nezaposlenost usljed zatvaranja zemlje zbog širenja virusa učinili su svoje. U posljednje tri nedjelje bez posla je ostalo čak 16 miliona Amerikanaca i nezaposlenost od preko 14 odsto najveća je još od 1940.


Tramp je preko Tvitera pokušao da se opere za sporu reakciju, demantujući navode da ga je sekretar za zdravstvo Aleks Azar još sredinom januara obavijestio o opasnosti od koronavirusa. - Kritikovali su me što sam brzo zabranio ulazak u zemlju svima koji dolaze iz Kine. Sekretar Azar mi je tek kasnije rekao o prijetnji - naveo je Tramp.

Azar je Trampa o koronavirusu obavijestio još 18. januara, a Tramp je tek 31. januara donio odluku o zabrani ulaska svih putnika iz Kine u SAD.

Uskršnji vikend je bio naročito bolan za Amerikance, koji su suočeni i sa sve većom nestašicom novca u gotovini. Širom zemlje su bili dugački redovi ispred banaka hrane, koje pomažu siromašnima da prehrane svoje porodice.


Redovi za hranu

Samo u Kaliforniji je u Anahajmu kroz drajv in banku hrane podijeljeno više od 7.000 paketa u kojima se nalaze krompir, luk, salata i hljeb. Fiding Amerika, najveća organizacija za besplatnu podjelu hrane u zemlji, saopštila je da je zbog koronavirusa u zemlji još 17,1 milion ljudi ostalo bez prihoda, zbog čega sebi ne mogu da obezbijede hranu. Odranije je u SAD siromašno 37 miliona ljudi, među kojima je 5,5 miliona penzionera i 11 miliona mlađih od 21 godine. - Situacija je zabrinjavajuća. Prvi put od osnivanja moramo da odbijamo ljude kojima je hrana neophodna jer je nemamo dovoljno - rekla je Kleri Babino Fontenot iz organizacije Fiding Amerika.


(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.