x

uvijek morao da bude najbolji

Kosta K. nije podnosio poraz: Počinilac stravičnog masakra u školi imao velika očekivanja!

Takmičarski duh i potreba da sve odradi bez greške, kažu stručnjaci, doveli su do toga da dječak ubica počini ovako strašan zločin.

Kosta K. (13), koji je počinio jeziv masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nikada nije volio bolje đake od sebe i stalno se trudio da bude prvi u svemu! Takmičarski duh i potreba da sve odradi bez greške, kažu stručnjaci, doveli su do toga da dječak ubica počini ovako strašan zločin.

Prema  saznanjima, Kosta se tokom djetinjstva uvijek svađao sa vršnjacima kada bi ga pobjeđivali u igri, kada bi ispričali bolji vic od njega, kada bi dobijali bolje ocjene ili čak imali više bodova od njega na kontrolnom...


Nije priznavao poraz, a tako su se prema njemu ponašali i u kući, kaže izvor. Od njega se očekivalo da uvijek bude najbolji, zbog čega je bio pod pritiskom.

Sve ovo su potvrdili i roditelji čija su se djeca družila sa njima. Član Savjeta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević ističe da se nikada o Kosti nije raspravljalo na sjednicama savjeta, ali da je poznat kao "buntovnik".


- O učeniku Kosti K., koji je prošle srijede ubio osmoro đaka i radnika obezbjeđenja u ovoj školi, nikada nije bilo riječi na sastancima, niti je bilo šta ukazivalo da će počiniti ovakav stravičan zločin. Od đaka koji su ga poznavali mogla sam da čujem da je njegovo ponašanje bilo uobičajeno za djecu tih godina, ali da se često svađao sa djecom koja su bila bolja od njega na nekom času. I baš se ovih dana priča da je upravo to razlog za sve ovo i da ga niko iz te smjene nije maltretirao - ističe Zirojevićeva i dodaje:


- Djeca su i dalje u strahu. Brinu se u kakvom su stanju povrijeđeni učenici, ali i da li će Kosta brzo biti pušten pošto znaju da pred zakonom ne može da odgovara.

Domaći stručnjaci smatraju da su Kostina želja da bude najbolji u svemu i to što je teško podnosio uspjeh druge djece neki od glavnih motiva da počini monstruozno ubistvo i ukloni one "koji su bolji od njega".

Prema njihovim riječima, zbog takvog načina odrastanja, ali i samog karaktera trebalo je da roditelji na vrijeme potraže stručnu pomoć.


Ne priznaje greške

Neuropsihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović kaže za Informer da je riječ o dječaku koji je po svojoj prirodi perfekcionista, koji ne poznaje poraze i kod kojeg nema mjesta ni za najmanju grešku.

- Po onome što smo čuli o njemu, po stvarima koje je volio, po izborima igrica, filmova, po ocjenama i uspjehu u školi, vidimo da je to dijete sa velikim ambicijama, ciljevima, sa posebnim vaspitanjem i urođenim vrijednostima. Po razmišljanju i njegovim radovima, on je perfekcionista, bilo da je riječ o učenju, igri, ocjenama, načinu života... Ali i vrlo impulsivan. I zato nije tolerisao da neko bude bolji od njega. Vidimo i da nije imao sjajnu komunikaciju sa vršnjacima, a očigledno ni sa svojom okolinom. To je dijete koje je imalo ciljeve i slijepo težilo ka njihovim ostvarenjima. Sada je samo pitanje koliko su ti zacrtani uspjesi bili njegovom voljom ili potpuno nametnuti od porodice, društva, okoline - navodi profesorka Đukić Dejanović.

.

.

.

.

.

Izvor: Informer

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.