x

hoće li pregovori biti u beogradu

Lavrov: Srbi i Rusi su bratski narodi, ali ne mogu odgovarati za odluke koje donose!

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da bi se sastanak predsjednika Vladimira Putina s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim trebao održati kada dvije strane budu bliže dogovoru o ključnim pitanjima. Dodao je kako bi bilo kakav sastanak Putina i Zelenskog radi razmjene mišljenja o sukobu sada bio kontraproduktivan.

Srpski mediji pišu kako je Beograd također moguće mjesto nastavka pregovora. Lavrov je, prema Kuriru, rekao sljedeće: "Beograd je sjajan grad koji odgovara bilo kakvim pregovorima."

Ipak, mjesto pregovora mora biti prihvatljivo za obje strane. Pregovarali smo u Bjelorusiji, a zatim je bilo nekoliko videokonferencija. Pregovori će sada biti u Istanbulu, iako smo spremni razmotriti i druge lokacije, uključujući Beograd", rekao je Lavrov, prenosi Kurir.


Podsjetimo, Rusija je 24. februara poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u "specijalnu operaciju", kako je oni nazivaju, s ciljem smanjenja vojne sposobnosti svog južnog susjeda i uklonila ljude koje je nazvala opasnim nacionalistima. Ukrajinske snage pružaju snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.

"Rusija ništa ne nameće silom", kaže Lavrov.


“Duboko uvažavamo srpski narod, srpsku kulturu, historiju, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima i sigurni smo da će oni nastaviti s pametnim izborom u ovoj situaciji”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova u obraćanju za srpske medije. "Vidimo na Balkanu pokušaj SAD-a da nametne svoju hegemoniju", kazao je Lavrov, dodajući kako on ne može odgovarati za odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo.


Srbe i Ruse smatra bratskim narodima koje spajaju zajednička povijest i pobjede protiv zajedničkog neprijatelja. “Vidimo koliko su ti osjećaji ukorijenjeni u duši srpskog naroda i njegovog povijesnog sjećanja."

Izjavio je kako Rusija "nikad ništa ne nameće silom". S druge strane, smatra kako Zapad to čini. "To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju zavrnuti ruke."


"SAD se plaši izolacije"

Izjavio je kako je u ovoj situaciji zadivljujuća "eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno potiču". “U Evropi se već događalo nešto slično i znamo kako se to završilo. Nema nikakve izolacije Rusije. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada”, kazao je Lavrov.

“U strateški najvažnijoj regiji, imam u vidu Euroaziju, formirane su i uspješno rade, uz sudjelovanje Rusije, organizacije poput Šangajske organizacije za suradnju. S Kinom imamo najbolju suradnju u povijesti, razvijamo suradnju s Indijom, zemljama Latinske Amerike”, izjavio je.


Mišljenja je kako Zapad pokušava izolirati Rusiju time što prikazuje “aritmetičke rezultate glasanja u UN-u”. “Znamo kakvim su ucjenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo da se SAD plaši izolacije. Ako su već toliko uvjereni u svoje vrijednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska”, rekao je Lavrov.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.