x

"DRIVE PILOT" SISTEM

Mercedes tvrdi da je postigao nivo 3 autonomne vožnje

Korisnik ne vozi kada su uključene funkcije automatske vožnje, čak i ako sjedi za volanom


Mercedes-Benz planira uvesti viši nivo autonomne vožnje za svoje američke kupce do druge polovine 2023. godine, navodi njemački proizvođač.

"Drive Pilot" sistem njemačke automobilske kompanije opremljen je funkcijama autonomne vožnje nivoa 3 na osnovu standarda koje je postavilo Društvo automobilskih inženjera (SAE).

Više slobode

Ova funkcija će biti dostupna kao opcija za 2024 Mercedes-Benz S-klasu i EQS Sedan modele, saopćila je kompanija.

U Njemačkoj, sistem košta 5.300 dolara za S-klasu i oko 8.000 dolara za EQS model, prema "Auto News Europe".

Za razliku od sistema nivoa 2, koji zahtijeva stalan nadzor vozača dok se vozilo kreće i ubrzava, automatizacija nivoa 3 daje vozačima više slobode. SAE definira nivo 3 kao sistem u kojem korisnik ne vozi kada su "uključene funkcije automatske vožnje — čak i ako sjedi za volanom."

- Vozač, na primjer, može pomjeriti glavu i oči sa puta da bi razgovarao sa suvozačem ili gledao film, tvrdi "The Drive", automobilska novinska kuća koja je testirala "Drive Pilot" sistem.

Svi aspekti

Tokom demonstracije, test vozač je igrao Tetris i pretraživao internet dok je Mercedes EQS upravljao svim aspektima vožnje.

Međutim, sistem nivoa 3 i dalje traži da vozač može povratiti kontrolu nad vozilom u bilo kojem trenutku. To znači da vozač ne može zaspati ili zaklanjati lice dok se vozilo kreće. Kada je probni vozač stavio kameru ispred svog lica, Mercedesov sistem autonomne vožnje se isključio.

Sistem je također ograničen na određene uslove na putu, a Mercedes-Benz je rekao da će njihov "Drive Pilot" sistem omogućiti vozilu maksimalnu brzinu do 65 km/h.

Ipak, postavljanjem roka za 2023. za dovođenje autonomnog sistema nivoa 3 kupcima Nevade, čini se da je Mercedes-Benz na putu da nadmaši neke od svojih glavnih konkurenata u SAD, uključujući Teslu, Ford i GM.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.