x

Milion Minija F56

Dok javnost očekuje premijeru novog Minija Cooper E (J01), još uvijek aktuelni Mini nastavlja da silazi sa proizvodne trake. Tako je sada u fabrici u Oksfordu proslavljena proizvodnja milionitog Minija F56.

Sa primjerkom u klasičnoj British Racing Green boji, Mini generacija sa internim kodom F56 je dostigla sedmocifreni broj. Za fabriku u Oksfordu milion je samo jedan od dva velika razloga za slavlje; tradicionalna lokacija će takođe proslaviti svoj 110. rođendan tokom 2023.

Važan doprinos globalnom uspjehu aktuelnog Minija (F56 LCI) daju ne samo SUS motori, već i Mini Cooper SE, koji je predstavljen tek 2020. godine.

Recept za uspjeh Mini Coopera sa troja vrata je ostao nepromijenjen od originala Aleka Isigonisa: Mini ne samo da treba da nudi maksimalan prostor uz minimalne dimenzije, već treba da bude zabavan i da izgleda dobro. Kombinacija ovih karakteritika je decenijama bila razlog uspjeha vozila, koje se odavno nametnulo kao mali premijum automobil broj 1.

Zbog velike potražnje, Mini sa troja vrata (F56) je između 2014. i 2017. pravljen ne samo u Oksfordu, već i u fabrici Born u Holandiji.

(Autoblog.rs)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.