x

Ministar traži jeftinije e-automobile

Njemački ministar saobraćaja Folker Vising je automobilsku industriju pozvao da proširi ponudu električnih automobila na jeftinije modele, jer fokusiranje na skupa vozila usporava tranziciju ka e-mobilnosti.

"Moramo da pazimo da proizvođači sastave široku ponudu u svim cjenovnim segmentima", rekao je Vising za štutgartske dnevnike od srijede.

Pri tranziciji ka klimatski neutralnoj mobilnosti "treba u vidu imati i pitanje mogućnosti potrošača. Električni automobili sada u prosjeku koštaju 53.000 evra, a to je preskupo za ljude na početku profesionalnog života", rekao je Ministar, a prenijela je agencija "DPA".

Njemački brendovi uglavnom forsiraju skupe automobile, rekao je Vising, pozivajući proizvođače da paletu prošire modelima prihvatljivije cijene. "Za to su nužni snažna konkurencija i široka ponuda," zaključio je ministar.

Vising je prethodnih sedmica u vijestima bio uglavnom zbog pritiska na Evropsku uniju da uvede izuzetke u opštu zabranu novih automobila sa klasičnim motorom od 2035. godine.

On, naime, želi da ostavi vrata otvorena benzinskim motorima pod uslovom da sagorijevaju klimatski-neutralno sintetičko gorivo, prenosi "AutoBlog".


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.