x

KORISNO

Možda ste alergični na hladnoću

Koprivnjača koja je crvene boje, podignute brazde na mjestu izloženosti hladnoći, osjećaj peckanja na zahvaćenoj koži


Moguće je biti alergičan na mnoge različite vrste stvari, uključujući niske temperature i hladnoću. Možda ste alergični na hladnoću ako primijetite promjene na koži ili druge simptome nakon izlaganja niskim temperaturama. Ovo stanje se može pojaviti iznenada i vremenom se povući.

Upravljanje stanjem

Alergija se može pojaviti iz mnogo razloga, uključujući izlazak po hladnom vremenu, plivanje ili kupanje u hladnoj vodi te ulazak u prostor koji je klimatiziran ili se održava na niskim temperaturama. Uopšteno, temperatura kojoj ste izloženi mora da bude niža od 4 stepena kako bi se razvili simptomi.

Ako postoji alergija, izloženost ovim niskim temperaturama uzrokuje oslobađanje histamina u tijelu, što izaziva spomenute simptome. Postoje načini za upravljanje stanjem, a možda čak možete spriječiti pojavu simptoma.

Neopasni, ali ozbiljni simptomi hladne urtikarije mogu uključivati: koprivnjača koja je crvene boje, podignute brazde na mjestu izloženosti hladnoći, osjećaj peckanja na zahvaćenoj koži dok se vaše tijelo zagrijava, otok na mjestu izlaganja, temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, umor i anksioznost.

Pojava simptoma

Teški simptomi hladne urtikarije koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć mogu uključivati:

anafilaksija, koja je teška akutna alergijska reakcija, problemi s disanjem, oticanje jezika i grla, lupanje srca, pad krvnog pritiska i nesvjestica.

Pojava simptoma može varirati. Možda ćete da primijetite da se simptomi javljaju gotovo odmah (2 do 5 minuta) nakon izlaganja niskim temperaturama. Simptomi mogu da nestanu za 1 do 2 sata.

(avaz.ba)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.