x

KORISNO

Namirnice koje blagotvorno djeluju na krvotok

Crni luk poboljšava cirkulaciju, pomažući širenju krvnih sudova pri povećanju protoka krvi

Stresan način života, manjak fizičke aktivnosti, upotreba duhana i alkohola, kao i neadekvatna ishrana, uz genetske predispozicije, mogu da iniciraju mnoge bolesti, između ostalog aterosklerozu, bolest perifernih arterija, dijabetes, gojaznost, kao i povišen krvni pritisak.

Opće stanje

Ove bolesti samo su neki od uzroka začepljenja arterija. Nutricionisti izdvajaju namirnice koje blagotvorno djeluju na zdravlje krvotoka.

Ljuta paprika

Ona ima pikantan ukus zahvaljujući kapsaicinu. Ovo jedinjenje pospješuje protok krvi tako što snižava krvni pritisak i stimulira oslobađanje azot-oksida i drugih vazodilatatora – jedinjenja koja pomažu u širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da korištenje ljute papričice u ishrani poboljšava cirkulaciju i opće stanje krvnih sudova.

Crni luk

 Odličan je izvor antioksidanata koji doprinose zdravlju srca. Crni luk poboljšava cirkulaciju, pomažući širenju krvnih sudova pri povećanju protoka krvi. Također, povećava protok krvi i zdravlje srca smanjenjem upala u arterijama i venama.

Bijeli luk

Poznat je po blagotvornom utjecaju na cirkulaciju i zdravlje srca. Studije ukazuju da bijeli luk, posebno sumporna jedinjenja koja sadrži, a koja uključuju alicin, pojačava krvotok i snižava krvni pritisak tako što opušta krvne sudove.

Cimet

Ovaj začin koji ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući povećan protok krvi, kao i efekt zagrijavanja. Cimet je prava blagodat za čišćenje krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da cimet može efikasno da smanji krvni pritisak.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.