x

HEROINA

Nana Fata Orlović: Zapostila iako su joj ljekari zabranili!

Nanu Fatu Orlović posjetili smo jučer u njenoj kući u Konjević-Polju, gdje nam je rekla da je zapostila iako su joj ljekari to zabranili, piše Avaz. 

Bila bolesna

Kazuje da se pripremila za ramazan, koji će provesti u svojoj kući, te da joj je ovo drugi ramazan bez pravoslavne crkve u njenom dvorištu, a koja je, nakon decenija pravne borbe, uklonjena prije dvije godine.

- To je bila najveća borba i najviša milost od Allaha, dž.š., uklanjanje crkve i dočekivanje ramazana i Bajrama bez nje. Sada s terase svoje kuće vidim cijeli svijet i svaki dan mi je, uz zdravlje moje djece i unučadi, sve veseliji - rekla nam je nana Fata.


Kroz smijeh dodaje i da joj ljekari zabranjuju da posti, ali kaže da ih neće slušati.

- Ja postim od svoje jedanaeste godine. Postila sam i ljeti, kada se žnjela pšenica, a tokom odmora u hladu, uzrele, crvene trešnje nas djecu mame, ali smo uspjeli da se suzdržimo. Ništa me neće pokolebati, postit ću dok sam živa - kazala je Fata Orlović.


Kritike djece

Priznala je da je zimus bila bolesna i da je „sada noge ne slušaju“, ali se, kazuje, uprkos svemu tome, dobro osjeća. Kaže da je noge bole zbog inzulina koji mora primati.

- Djeca me kritiziraju što ću sama biti u Konjević-Polju. Cijelu zimu sam, sinko, u stanu kćerke Hurije, na četvrtom spratu u Srebreniku, brojala dane kada ću krenuti svojoj kući. Kada sam prije sedam dana otvorila vrata svoje kuće, sreći i zadovoljstvu nigdje kraja - kazala je podrinjska heroina.


Jasno i glasno im je, dodaje, kazala da ostatak života hoće da provede u svojoj kući, koja nije obnovljena donacijom i u kojoj je rodila sedmero djece.

Pripreme za hadž

Zahvaljujući dobrim ljudima, koji su za Fatin odlazak na hadž ove godine, s pratiljom kćerkom Zlatkom, osigurali 16.000 maraka, nana Fata broji dane do polijetanja ka Meki.

- Svi papiri su osigurani i, ako Bog da, ovog ljeta idem na hadž koji sam više od 25 godina odgađala zbog crkve u svom dvorištu. Ikrar-dova bit će organizirana u mojoj kući, a na ispraćaj će doći sva moja djeca i unučadi iz Amerike. Do odlaska na hadž, tri moje unuke u Americi i jedna u Tuzli diplomirat će te će s diplomama doći na moj ispraćaj na hadž - istakla je nana Fata Orlović.

.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.