x

čekaju ga duga opservacija i liječenje

Nema slobode za đaka ubicu? Stručnjaci kažu da nema govora da se maloljetni Kosta K. pusti na slobodu!

Maloljetni Kosta K., koji je ubio osmoro svojih vršnjaka i radnika obezbjeđenja škole na Vračaru, nikako ne može biti pušten na slobodu, saglasni su stručni sagovornici Informera. Iako su njegova majka i dio javnosti tražili da puste dijete koje krivično ne može da odgovara, stručnjaci navode da se to nikako ne može dogoditi, kao i da dječaka ubicu čekaju duga opservacija i liječenje.

Kako kažu, on će morati duži period da provede u nekoj psihijatrijskoj ustanovi, ili u, najmanju ruku, u domu, kako bi se pratilo njegovo stanje.

Psihijatar dr Slavica Đukić Dejanović za Informer navodi da će stručnjaci svakako procjenjivati njegovo stanje i mentalno funkcionisanje.


- Ako se procijeni da treba, može doći i do prinudnog liječenja, a zatim se radi i procjena rizika u slučaju njegovog povratka u društvenu zajednicu. Dakle, ako se utvrdi da je bolestan, obavezno je liječenje, a ako nije, onda moraju da djeluju centri za socijalni rad i izreknu mjere. To podrazumijeva ili smještaj u dom ili makar nadzor sve dok predstavlja opasnost po okolinu i dokle god ne može da bude dio društvene zajednice - zaključuje dr Đukić Dejanović.


Psiholog Radomir Čolaković kaže za Informer da se sada samo postavlja pitanje da li je on za neku psihijatrijsku ustanovu ili za kazneno-popravni dom, a da nema ni govora da se može vratiti kući u skorije vrijeme.

- Ukoliko stručnjaci procijene da je dječak bolestan, za to postoje psihijatrijske bolnice. Ako je opasan za okolinu i za sebe, biće prisilno hospitalizovan, mimo njegove volje. Van svake pameti je da se vrati kući. Ukoliko se utvrdi da nije bolestan, trebalo bi da ostane u nekom kazneno-popravnom domu do punoljetstva, a onda bi trebalo u zatvor, iako to ne stoji u našem zakonu. Ali, po težini djela, to je zaslužio - navodi Čolaković.


Psiholog i psihoterapeut Radmila Vulić Bojović kaže da je ovo jedinstven slučaj i da je teško bilo šta reći u ovom trenutku. Dječak je smješten na neuropsihijatriji, na posebno odjeljenje i sa njim će razgovarati sudski vještaci psihijatrijske i psihološke struke i poslije toga informacije će biti preciznije.

- Na prvi pogled se čini da je došlo do nekog sloma, do stresa koji nije mogao da kanališe na drugačiji način. Zaista ne bih da spekulišem šta i kako, to je na vještacima, ali moje mišljenje je da on neće moći dugo da bude član neke zajednice. Ne znam kako bi uopšte mogao da bude dio društva na slobodi. U zatvor ne može jer je krivično neodgovoran, pa pretpostavljam da će to biti neki poseban oblik smještaja. Nezgodno je i delikatno jer ovo nije bilo kakvo djelo, ovdje je riječ o djetetu koje je izvršilo masovno ubistvo - kaže Vulić Bojović.

.

.

.

Izvor: Informer

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.