x

ZDRAVSTVENI IZAZOV

Nepoznati soj hepatitsa otkriven kod gotovo 300 djece u cijelom svijetu

Gotovo 300 djece sa teškim oblikom hepatitisa otkriveno je u 20 zemalja diljem svijeta, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ljekari istražuju misteriozni porast u broju porasti bolesti jetre koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji. Uobičajeni virus koji se naziva adenovirus bi mogao biti razlogom rasta. Svjetska zdravstvena organizacija je registrovala da je jedna osoba preminula.

Do prvog maja najveći broj slučajeva hepatitisa kod djece prijavljen je u Evropi, ali je manji broj slučajeva također identifikovan u Americi, zapadnom Pacifiku i jugoistočnoj Aziji.


Kod većine djece su registrovani umjereni oblici zapaljenja jetre ali je deset djece trebalo transplantaciju. Djeca su imala simptome povraćanja i proljeva, praćena žutilom kože ili bjeločnica. Normalni oblici hepatitisa (A,B,C,D,E) nisu detektovani ni kod jednog djeteta.


Iz Svjetske zdravstvene organizacije su saopćili da nisu sigurni da li se radi o više slučajeva hepatitisa ili se radi o tome da su identifikovani slučajevi koji inače ne bi bili registrovani. Naučnici vjeruju da bi obični virus koji se vratio nakon pandemije mogao imati neku ulogu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.