x

JE LI TO OK

Njemački grad Frajburg zabranio je meso u vrtićima i osnovnim školama

Od 11. septembra djeca u vrtićima i osnovnim školama u gradu Frajburgu više neće na jelovniku imati mesna jela, već će im se posluživati isključivo veganska.

Njemački grad Frajburg donio je važnu odluku po pitanju prehrane za djecu.

Zdravija prehrana

Naime, od 11. septembra djeca u vrtićima i osnovnim školama u gradu Frajburgu više neće na jelovniku imati mesna jela, već će im se posluživati isključivo veganska.

Odluku o izbacivanju mesa iz vrtića i škola donijelo je lokalno vijeće Frajburga u oktobru prošle godine.

Većina političara Zelene ljevice glasala je za zabranu mesa jer je, kako su utvrdili, prehrana bez mesa zdravija. Djeca se sada moraju prilagoditi na novu prehranu zato što vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski jelovnik.

Ova odluka izazvala je mnoge debate, uključujući i pitanja nametanja određenog načina života te potencijalne utjecaje na zdravstvenu dobrobit djece u fazi rasta i razvoja.

Njemačka Zelena ljevica pridružila se nekim gradovima u Ujedinjenom Kraljevstvu u donošenju sličnih odluka, usklađenih s ciljevima zelene agende. Glavni argument za takve mjere je ekonomske prirode, budući da pojednostavljuju procese prehrane u gradovima i potiču lokalne proizvođače zdrave hrane.

Prehrambene navike

Osim toga, vjeruju da takav pristup usmjerava djecu prema zdravijim prehrambenim navikama, čak i ako i dalje konzumiraju hranu životinjskog porijekla kod kuće.

Važno je navesti da grad Frajburg sarađuje s tri odabrana cateringa koji pripremaju i dostavljaju hranu u školu, a prije saradnje omogućena im je edukacija o temi vegetarijanske kuhinje.

Stručnjaci ističu važnost razumijevanja da djeca imaju posebne prehrambene potrebe koje se razlikuju od potreba odraslih.

Određeni izazovi

Djeca koja prakticiraju vegetarijansku ili vegansku prehranu mogu se suočiti s izazovima u dobivanju određenih hranjivih tvari, kao što su vitamin B12 (važan za održavanje zdrave krvi i nervnih ćelija), kalcij (za izgradnju i očuvanje jakih kostiju), vitamin D (koji pomaže apsorbirati kalcij), željezo (za stvaranje hemoglobina i mioglobina) i cink (za podršku imunološkom sistemu te za sintezu proteina i DNK).

Važno je napomenuti da nijedan od ovih nutrijenata nije prisutan isključivo u mesu ili životinjskim proizvodima, a jedino je važno da roditelji sami prepoznaju šta je ispravna prehrana za njihovo dijete.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.