x

Zenica

Ogromni redovi ispred RTVZE na objavama "Tužna sjećanja"!

Direktor zeničke Bolnice Rasim Skomorac izjavio je jučer za medije da je potrošnja kisika u ovoj ustanovi desetak puta veća od uobičajene, te da umjesto 300 litara dnevno ova ustanova za pacijente troši više od četiri tone kisika dnevno.

Mnogo Zeničana svjedoči da se pacijenti vraćaju ili premještaju u druge ustanove jer nema slobodnih kreveta sa respiratornom podrškom.

Oni koji redovno posjećuju dženaze i sahrane na dva gradska groblja, Prašnice i Crkvice, ali i desetinama lokalnih, svjedoče da je broj sahrana i dženaza veći čak i od onog u ratu.

O tome svjedoči i red ispred lokalne radio-televizije, koja u periodu uoči centralnog dnevnika emituje "Tužna sjećanja", kratke telope o umrlim, kao i godišnjicama smrti Zeničana.

Jednostavno je nemoguće da postoji neko ko ne zna barem nekoliko osoba koje su u proteklih godinu dana iznenada umrle. Ipak, na društvenim mrežama je na stotine onih koji čak danas, godinu poslije, negiraju postojanje virusa, tvrde da se radi o izrežiranoj prevari.

Psihijatri i psiholozi taj poremećaj pripisuju izuzetnom strahu od realnost i bojazni da će uskoro doći red i na tu osobu, koja se "brani" negiranjem. Najgore od svega, te osobe uglavnom ne poštuju mjere i ponašaju se bahato, te dodatno ugrožavaju sebe i ljude oko sebe.


Foto: Pahuljko     

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.