x

Oproštaj od mladog fizičara u njegovoj školi: Hvala što si postojao!

Živjeće naš Mihajlo na Trinitiju, u Kembridžu, živjeće u Matematičkoj gimnaziji, živjeće i ovdje, u Osnovnoj školi "Stevan Dukić", iz koje je krenuo u osvajanje svijeta. Živjeće i u našim srcima zauvijek.

Đaci i nastavnici beogradske škole u koju je išao Mihajlo Sporić (21) juče su se okupili da odaju počast momku čiji su život i briljantna naučna karijera prekinuti na najtužniji način. Teška bolest, rak pluća, odnijela je studenta čuvenog Triniti koledža, dečka koji je osvojio mnoštvo medalja na najvećim svjetskim takmičenjima iz matematike i fizike.

Učiteljica Aleksandra Petrović podsjetila je koliko je Mihajlo bio jedinstven.

- U očima iskra, u grudima vasiona, u glavi bistar um. Čista harmonija duše i tijela. Spremnost da pomogne drugu, vedrog duha... Obožavao je sportske aktivnosti, pomagao đacima sa problemom u socijalizaciji. Zato je čak i na dopunsku dolazio, bio je sretan kada je mogao da posveti vrijeme onome kome je pomoć bila potrebna. S njim je riječ zajednica imala poseban smisao. Nedostajaće, ali ostaće zauvijek u srcu svih nas - poručila je Petrovićeva.


Ređali su se govornici, dok su samo najtvrđi u sali uspijevali da ne puste suzu. Iz svake riječi, ali i iz svake suze izbijao je ponos što su uopšte upoznali nekog kao što je bio Mihajlo Sporić.

Jedna od nastavnica prisjetila se i kako je talentovani dječak za kratko vrijeme uspio da je prevaziđe u znanju. Radio je sve sa lakoćom, najteži zadaci za njega su bili šala.

Razredna Mihajlove sestre napisala je i pjesmu posvećenu njemu:

- Na nebu je danas jedna zvijezda više, a na zemlji tuga suze naše briše. Koliko ih lije Srbija danas za ponos i diku našeg Mihajla...

Mihajlova drugarica Ivana poručila je da ih je zbližila ljubav prema prirodnim naukama:


- Zajedno smo se spremali za takmičenja. Ispričaću vam jedan događaj sa Kembridža koji, naravno, nije on pričao jer nikad nije volio da se hvali. Prišao mu je jedan profesor i rekao: "Čuo sam o tebi sve najbolje, hajde da to i provjerimo." Dao mu je zadatak i rekao da je njegovom najboljem studentu trebalo šest dana da ga riješi. Mihajlu je dao rok od 10 dana. I pored terapije na kojoj je bio, Mihajlo je ovaj zadatak riješio za samo pet dana. Ali neću o njegovoj genijalnosti. Uostalom, ona nije bila razlog zbog kog smo ga voljeli. Voljeli smo ga jer je bio skroman, volio da pomaže drugima, uvijek vedar, veseo i nasmijan. Podsticao je ljude da budu bolji, da rade više i da im to ne bude teško.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Republika.rs)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Pozivam vas u privatni bosanski seks klub - www.GetMeets.com