x

75. PO REDU

Počeo Filmski festival u Cannesu, prisutnima se obratio Zelenski riječima "Pobijedit ćemo"!

Na otvaranju 75. Filmskog festivala u Cannesu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je putem videolinka prisutnima poručio "Pobijedit ćemo u ovom ratu."

U video pozivu uživo iz Kijeva, dok Rusija nastavlja invaziju na Ukrajinu, Zelenski se obratio filmskim stvaraocima, organizatorima festivala, novinarima i posjetiocima.

Tokom strastvenog govora, koji je preveden uživo na francuski u Palati, a zatim na engleski za one koji govore taj jezik, Zelenski je napravio nekoliko referenci na filmove, uključujući "Veliki diktator" Charlieja Chaplina, satiru o Adolfu Hitleru i nacizmu snimljenu 1940. godine.


Pozvao je filmske stvaraoce da ne sjede skrštenih ruku tokom rata.

"Najbrutalniji diktatori 20. vijeka voljeli su kino“, primijetio je Zelenski, koji je ukazao na ironiju da su filmovi koji su snimljeni o tim diktatorima bili "užasni dokumentarci i filmski filmovi".

Zelenski se također osvrnuo na zloglasnu rečenicu iz filma Francisa Coppole o ratu u Vijetnamu citirajući: "Volim miris napalma ujutru", napominjući da je ruska invazija i bombardovanje ukrajinskih gradova takođe "počelo ujutru".


Prije toga, tokom večeri se više puta spominjao rat u Ukrajini.

Tokom govora, počasni dobitnik Zlatne palme Forest Whitaker je rekao:

"Tokom protekle dvije godine, neki od nas su izgubili svoje najmilije zbog pandemije ili bili prisiljeni da pobjegnu u sigurnost drugih domova zbog invazija i ratova, kao što je Ukrajina."


Voditelj večeri je napomenuo da je "ukrajinskim režiserima i ruskim režiserima disidentima" mjesto u Cannesu, a pomenuo je i dobitnika Zlatne palme iz 1958. Ždralovi lete, film iz sovjetskog doba o razaranju uzrokovanom Drugim svjetskim ratom.


Festival je otvorila zombi komedija Coupéz Michela Hazanaviciusa na francuskom jeziku. Film je ranije nosio naziv Z, ali je Hazanavicijus promijenio naziv filma nakon što je ukrajinski institut poslao pismo njemu i festivalu u kojem objašnjava da je "Z" postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu, koji se koristi u proruskim demonstracije.


"Moj film je napravljen da donese radost i ni pod kojim okolnostima ne bih želio da se direktno ili indirektno povezuje sa ovim ratom", rekao je režiser u izjavi u kojoj je najavio promjenu imena.

"Siguran sam da će diktator izgubiti“, zaključio je Zelenski, koji nikada nije pomenuo ruskog predsjednika Vladimira Putina po imenu.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.