x

ZAHA HADID ARCHITECTS

Pogledajte čarobni plutajući muzej naučne fantastike u Kini

Futuristička konstrukcija zauzimat će površinu od 59.000 kvadratnih metara

Muzej naučne fantastike trenutno gradi poznata arhitektonska firma ''Zaha Hadid Archtects'' u gradu Čengdu u Kini.


Futuristička konstrukcija zauzimat će površinu od 59.000 kvadratnih metara i očekuje se da će biti završena do kraja godine. Kao što su kineski mostovi postali mjerilo za zavisnike o adrenalinu, tako su i njeni izuzetni muzeji magnet za svjetske putnike. Nova takva konstrukcija dodaje se portfoliju zemlje, ali s malo drugačijom orijentacijom od svih ostalih muzeja.


Kulturni dragulj

Muzej naučne fantastike koji trenutno grade renomirani arhitekti Zaha Hadid u Čengduu bit će ne samo kulturni dragulj već i jedinstven primjer moderne arhitekture.


Novi muzej bit će izgrađen na jezeru Jingrong u novom gradu nauke Čengduu. Očekuje se da će senzacionalna kulturna destinacija biti završena do kraja ove godine i otvoriti svoja vrata za javnost. Na tom mjestu bit će održana 81. svjetska konvencija o naučnoj fantastici (Worldcon) i dodjela književnih nagrada naučne fantastike “Hugo Awards 2023.”.


Lokacija za novi muzej nije izabrana slučajno. Grad Čengdu je centar za pisce naučne fantastike u Kini, što ga čini idealnom destinacijom za ljubitelje žanra.

Pješčane staze


Zgrada muzeja na više nivoa imat će stanice metroa direktno u srcu, dok je planirano da bude okružena kompleksom pješačkih staza koje će voditi do centra grada i zauzvrat povezivati s brojnim unutrašnjim i otvorenim trgovima. Muzej površine 59.000 m2 funkcionirat će također kao izložbeni centar, gdje će se održavati konferencije, događaji, pozorišne predstave i impresivne izložbe. Također će imati impozantan centralni atrij s prirodnim osvjetljenjem i veličanstvenim pogledom na planinu Ksiling.


Arhitektonska firma ''Zaha Hadid Archtects'' koristila je analizu digitalnog modela koja uzima u obzir kompoziciju, uvjete lokacije, izloženost suncu i strukturu. Zgrada je prirodno dizajnirana imajući na umu održivost. Snabdijevat će se energijom iz fotonaponskih sistema koji su integrirani u kupolu, dok će imati prirodni hibridni sistem ventilacije.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.