x

SAVJETI

Pogotovo ljeti: Ostatke hrane ne zamotavajte u aluminijsku foliju

Iako je to najbrži i najjednostavniji način odlaganja

Ljeti se zbog visokih temperatura ubrzava proces kvarenja hrane, pa je treba, čim se prohladi nakon kuhanja, staviti u frižider. Na taj način jelo može ostati svježe i do četiri dana, ali je važno da je dobro zatvoreno, odnosno da se pravilno čuva.

Za većinu ljudi prekrivanje tanjira aluminijskom folijom i stavljanje u frižider je najbrži i najjednostavniji način odlaganja i čuvanja hrane, ali znate li da tako sebe izlažete opasnosti?

Proizvode toksine

Kao što je nama potreban zrak da bismo disali, tako je i bakterijama potreban za razmnožavanje. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillusa cereusa, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje ne uništavaju visoke temperature kuhanja. Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije će se vrlo brzo razviti.

Korištenje aluminijske folije za prekrivanje hrane ponekad može da predstavlja isti rizik jer ne čuva u potpunosti hranu.

Hermetički zatvorene posude

– U kontaktu sa zrakom bakterije se brže množe pa je neophodno nabaviti odgovarajuće posude za čuvanje hrane i na pravilan način je treba ostaviti – kaže dijetetičarka Lindsej Malon (Lindsay).

Njeno zlatno pravilo za pakovanje ostataka je da ih uvijek stavite u plitke i hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili razvoj bakterija u hrani.

Mliječni i mesni proizvodi posebno su skloni razvijanju bakterija. Bacite svu hranu koja je stajala duže od nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.