x

/ MAGAZIN / ŽIVOT I STIL

Pojavio se novi virus: Stručnjaci otkrivaju koliko je opasan za ljude

Stručnjaci u Švicarskoj otkrili su novi virus Alongshan kojeg uzrokuje ubod krpelja, a može izazvati razne bolesti koje su manje ili više opasne za ljude.

Stručnjaci procjenjuju opasnost koju virus predstavlja za ljude.

Istraživači sa Sveučilišta u Zürichu pronašli su virus koji je bio poznat samo kratko vrijeme u krpeljima. Virus Alongshan (ALSV) prvi je put otkriven u Kini 2017. godine, objavili su iz sveučilišta.

Pojedini pacijenti nakon uboda krpelja pokazivali su poznate simptome encefalitisa koji prenose krpelji (TBE) poput vrućice i glavobolje. Encefalitis je upala moždanog parenhima prouzročena izravnim prodorom virusa u mozak ili je posljedica hipersenzitivnosti na virus ili drugi strani protein

Međutim, kod njih se nije mogao otkriti povezani virus KME. Umjesto toga, istraživači su pronašli prethodno nepoznati virus ALS.

Ute Mackenstedt sa Sveučilišta Hohenheim u Stuttgartu kaže kako unatoč rezultatima istraživanja u Švicarskoj, nema razloga za povećanu zabrinutost u Njemačkoj.

"Postoje pitanja koja se prvo moraju vrlo jasno istražiti", izjavila je njemačka znanstvenica koja se bavi parazitologijom. Unatoč informacijama iz Kine, još nije razjašnjeno obolijevaju li ljudi od virusa.

S druge strane su rezultati istraživanja iz Finske iz 2019. godine. Istraživači su u to vrijeme kod krpelja pronašli viruse ALS-a, ali ne i bolesti kod ljudi.

Za sada nema opsežnih istraživanja i rezultata o širenju ovog virusa. Prema riječima stručnjaka, istraživački projekti usmjereni na te viruse bi tek trebali početi. Istraživanje može trajati nekoliko mjeseci ili čak godina.

"Ne postoji ništa što bi upućivalo na to da je ovo novi, akutni događaj. Ti su virusi već dugo u krpeljima. Međutim, nije bilo 'eksplozivnog izbijanja' s ozbiljnim bolestima ili smrtnim slučajevima", kaže virolog Jonas Schmidt-Chanasit.

Švicarski istraživački tim razvija test koji se može koristiti za otkrivanje infekcija virusom ALS u krvi pacijenata.

Izvor: radiosarajevo.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.