x

KOLEKTIVNA DŽENAZA

Potočari: Otac i sin, Vejsil i Hasib Mujanović ukopani jedan pored drugog!

Otac i sin, Vejsil i Hasib Mujanović ukopani su danas u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, javlja Anadolu. Vejsil je u trenutku smrti imao 52 godine, a Hasib 30. Danas su spušteni u mezare, jedan pored drugog.

Ukopano 30 žrtava

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas su ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

Elvir Salčinović je najmlađa žrtva genocida koja je ukopana danas na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. U trenutku smrti imao je samo 15 godina.

Ubijen je na području Baljkovice u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Iako je identifikovan još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije smogla snage da ukopa Elvira. Konačan smiraj našao je uz oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine. Traže se i posmrtni ostaci brata Senada.


Foto: Anadolija

Najstarija žrtva Nezir Muminović

Ukopana su i dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani tokom 2001. godine na različitim lokacijama, na području Glogove i Kamenice. I oni su identifikovani u ranijim godinama – 2008, odnosno 2013, međutim tek smo sada dobili saglasnost za njihov ukop. Još jedan maloljetnik našao je konačan smiraj, a radi se o Semiru Đoziću. Imao je 17 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine.

Nezir Muminović je najstarija žrtva genocida u Srebrenici koja je ukopana ove godine. Imao je 65 godina u trenutku kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Kamenice 2007. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida u Srebrenici 1995, u Potočarima uslijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.


Bit će otvoren 71 mezar

Ove godine će se otvoriti 71 mezar. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), pod komandom tadašnjeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića i glavnog komandanta VRS-a Ratka Mladića, tokom genocida u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine ubili su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Zločin u Srebrenici, najveći na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, okarakterisan je kao genocid pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen pred Mehanizam za međunarodne krivične sudove

(MMKS), nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH.

Ratko Mladić također je proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred istim sudom u Hagu.

Za zločine na području Srebrenice osuđeno je najmanje 47 osoba na više od 700 godina zatvora.


Izvor/Foto: Anadolija 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.