x

ISTRAŽIVANJA

Rani doručak smanjuje rizik od dijabetesa, evo i kako

Metabolizam treba održavati u skladu s unutrašnjim “satom“ tijela

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu. To je zato što vaše tijelo prolazi kroz takozvani post tokom spavanja i potrebna mu je energija ujutro.

Povećan rizik

Zato je važno doručkovati ranije. Novo istraživanje Instituta za globalno zdravlje u Barceloni, koje je sprovedeno na 100.000 ljudi, pokazalo je da vrijeme kada odlučite da doručkujete može povećati vaše šanse za dobivanje dijabetesa.

Glavni autor studije doktor Manolis Kogevinas otkrio je da doručak poslije devet sati ujutro povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 59 posto, u poređenju s osobama koje su doručkovale prije osam sati ujutro.

Također, istraživanjem su otkrili da nije zdravo potpuno preskočiti doručak jer i to povećava šanse za dijabetes, a otkrili su da i večera poslije 22 sata može povećati rizik od ove bolesti. Ističu da osobe koje češće jedu manje obroke smanjuju rizik od dijabetesa.

Vrijeme za spavanje

Posebno navode da metabolizam treba održavati u skladu s unutrašnjim “satom“ tijela, poznatim kao cirkadijalni ritam, koji reagira na svjetlost. Tako tijelo konstatira da ste budni tokom dana, a kada padne mrak, signalizira da je vrijeme za spavanje.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.