x

ruske snage bilježe sve veće uspjehe

Rat se okreće u Putinovu korist, kaže britanski general!

Mjesecima se činilo da ruske snage neuspješno pokušavaju ostvariti svoje primarne ciljeve u Ukrajini. Svjedočili smo potpunom povlačenju ruskih snaga sa sjevera i zapada nakon neuspješnog pokušaja proboja prema Kijevu, nakon čega su se Rusi fokusirali na Donbas na istoku, gdje su se borbe otezale i činilo se da nijedna strana ne može ostvariti značajniji uspjeh.

No sada se čini da ruske snage bilježe sve veće uspjehe i rat se okreće u Putinovu korist, smatraju analitičari.

Umirovljeni britanski general Richard Barrons, bivši zapovjednik britanske vojske, za Sky News je rekao: "Kratkoročno gledajući, čini se da je tako. Rusija je zasad zauzela tek nešto manje od četvrtine Ukrajine."


"Rusi znaju da Ukrajinci nemaju vojne kapacitete da ih potjeraju iz zemlje te osjećaju da se svijet polako umara gledajući posljedice rata", dodao je.

Prošle sedmice ukrajinske snage su se potpuno povukle iz Severodonjecka, jednog od dva najveća preostala grada istočne regije Luhansk koji je bio pod kontrolom Kijeva.


Rusi su konsolidirali snage i na jugu, no iako su Rusi tamo vojno napredovali, Moskva je svjesna da, strateški gledajući, gubi rat, tvrdi Barrons.

"Rusija je potpuno izolirana iz međunarodne zajednice. Njezina ekonomija će ove godine pasti možda čak i 15 posto", dodao je.


"Uspije li se Ukrajina naoružati i opremiti, mogla bi preokrenuti situaciju u ratu u dogledno vrijeme i krenuti s izbacivanjem ruskih snaga iz zemlje", rekao je Barrons pa dodao: "Zbog toga je za Rusiju sad sve pitanje tajminga."

Umirovljeni britanski general kaže da je osvajanje Severodonjecka "značajna pobjeda", ali u susjednom Lisičansku Ruse čeka žestoka borba. Posjetimo, Lisičansk je posljednji veći grad u Luhansku pod kontrolom ukrajinskih snaga.


"Rusi nipošto ne bi trebali misliti da će napredovati dalje u Donbasu bez plaćanja jako visoke cijene, kako u ljudstvu tako i u opremi", rekao je Barrons.

"Isto tako znaju da će njihova sposobnost da zauzmu cijeli Donbas biti ograničena zbog žestine ukrajinskog otpora", zaključio je britanski general.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.