x

Renault ponovo na ruskom tržištu

Francuska gigantska grupacija Renault, koja je inače napustila tržište Ruske Federacije još u martu 2022. godine, i koja je prodala fabriku za proizvodnju vozila u Moskvi, ostavljajući na cjedilu i Avtovaz, pokazala je da je mnogo jednostavnije sahraniti poslovne perspektive i otpisati imovinu, nego proizvoditi vozila u toj državi pred očima cijelog svijeta.

Mreža distributera je momentalno zapala u komatozno stanje, dok su magacini rezervnih dijelova veoma brzo ostali praznih rafova, što je sve dovelo do toga i da se kupci razbježe ubrzanim tempom. Postalo je jasno da Renaulta više neće biti na tržištu Rusije. Ali, stvari baš i ne idu dalje u tom pravcu, s obzirom na činjenicu da Francuzi dobro poznaju prilike na ovom značajnom tržištu i da za njih tu nema nekih tajni. Pride, djeluje i da je profit zagarantovan.

Dakle, sredinom jula je Renault otvorio kancelariju u Bjelorusiji i ispostavilo se da svaki Rus koji to poželi, može da pazari vozilo kod bjeloruskog distributera po sopstvenom izboru. Pride, kupac će dobiti sve isprave koje su dovoljne da bi se vozilo registrovalo u najvećoj državi na svijetu. To praktično znači i da su Francuzi spremni i kuražni da pokažu svijetu da i dalje trguju s Rusima, ali ne treba smetnuti s uma da se pod sankcijama nalazi i Bjelorusija.


Imajući u vidu da svjetski policajac, Sjedinjene Američke Države, strogo nadziru globalnu poslovnu (i svaku drugu) klimu, djeluje da je opasno to što radi Renault, pa je moguće da će trpjeti nekakve posljedice zbog toga. To naravno ne sekira Ruse koji su dobili priliku da kupuju kvalitetnija, zapadna vozila, samo što ona neće kao ranije biti sklpana u Moskvi i Toljatiju, već u Rumuniji, Koreji i Francuskoj.

U pitanju su pet putničkih vozila: Logan Stepway, Duster, Kaptur, Arkana i Koleos, uz opasku da je ovdje pomenuti Kaptur potpuno drugi model od onog koji su Rusi kupovali prije sankcija, a koji je počivao na platformi B0. Dodatno, komercijalna gama uključuje pet varijateta Mastera, ali ne integriše uobičajene modele po imenu Kangoo i Trafic. Nema ni Scénica a ni Espacea, pa ni Talismana. Važno je reći da kupci mogu da samostalno konfigurišu konkretne primjerke, tako da sveukupno, aktuelna situacija podsjeća na onu prije početka specijalne operacija.


Imajući u vidu da Rusija i Bjelorusija čine zajednički, jedinstveni carinski prostor, onda se garancija Renaulta mora obavezno poštovati i na teritoriji veće zemlje. A to će biti teško sprovesti, zbog masovnog stradanja distributera. Ali, život će Rusima svakako sada da postane nešto lakši, zar ne?


(AutoRepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.