x

Renault Talisman živi i dobija novu top verziju

Porodica Srećkovića, kako bi se na našem jeziku mogla prevesti paleta modela zvanog Renault Talisman je dobila još jednu prinovu, a posebno je zanimljivo to što se ovo desilo nakon što je francuski sedan napustio evropsko tržište i nakon što je okončana proizvodnja istog u domovini, još početkom prošle godine.

Poznavaoci prilika u automobilskoj industriji već osnovano slute da pričamo o korejskom tržištu, i odmah ćemo reći da su u pravu.

Naime, nova verzija Renaulta Talsimana je dobila bogatiji dekor i skupocjeniji enterijer, a na sve to je dodat i moćniji pogonski sklop s turbo asistencijom.

Zapravo, u Koreji živi Talismanov klon, namijenjen lokalnom tržitšu i tu nosi naziv SM6. Proizvodi ga Renault Korea Motors, što je novo ime nekadašnjeg preduzeća Renault Samsung, koje uzgred budi rečeno, nije imala ništa zajedničko s proizvođačem aparata za pokućstvo i druge elektronike. Automobilska divija Samsung je od prve decenije ovog vijeka pod kontrolom grupacije Renault. E, sada je ta firma prezentovala sedan za modelnu 2024. godinu.

Novina s vrha ponude limuzine će ponijeti indeks Inspire, i on mijenja skupu verziju Premier. Od spoljnih obilježja novajlije valja izdvojiti zatamnjene letvice na rešetki hladnjaka, tamne naplatke od lake legure prečnika 19 cola i dekorativne umjetke na prednjim blatobranima, uz naljepnice s nazivom pomenute konfiguracije Inspire.

Sjedišta u modelu SM6 Inspire su presvučena vještačkom kožom i crnom alkantarom, koja je proštepana plavim koncep. Takav dezen bi trebalo da asocira na Renaultov podbredn Alpine. Čeoni panel nudi dekoraciju u kojoj obiluju detalji od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, personalizovane aluminijumske ploče koje su instalirane na pragovima.

Sedan takođe pruža i sistem za aktivnu redukciju buke, ambijentalnu rasvjetu i multimedijalni sistem s vertikalno postavljenim ekranom dijagonale od 9,3 inča, uz instrumentacioni koji po dijagonali mjeri 10,25 inča, sistem kamera za pun pregled zbivanja u neposrednom okruženju vozila. Tu je i prilagodljivi tempomat, sistem za autonomno kočenje u dramatičnim momentima, praćenje pravca unutar saobraćajne trake i nadzor nad dešavanjima u mrtvom uglu.

SM6 Inspire pogoni motor koji isporučuje 225 konjskih snaga. U pitanju je turbobenzinac s četiri cilindra i oznakom 1.8 TCe. Kako rekosmo, Inspire je jedini varijetet koji ima pravo na taj pogonski sklop. Prostiji sedani, zapravo prizemnije verzije su u Koreji dostupne s turbo jedinicom 1.3 TCe (156 konjskih snaga), a može se dobiti i alternativa s indeksom 2.0 LPe (140 "konja"). Ona je atmosferska i troši gas. Turbo motori su upareni sa sedmostepenim robotizovanim mjenjačkim kutijama, dok je atmosferac u tandemu s transmisijom tipa CVT, prenosi AutoRepublika.

Renault Korea je nedavno osvježila i krosover QM6 koji je još jedan klon – Koleosov klon. Prisjetićete se da Koleos samo što nije utihnuo, to jest povukao se s tržišta. Biće zamijenjen trorednim krosoverom zvanim Renault Espace. Ko nije pratio, reći ćemo mu da je Espace izdužena verzija modela Austral.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.