x

ZIMA ZIMA E PA ŠTA

Snijeg okovao istok Evrope, a evo kada su moguće veće snježne padavine kod nas!

Nekoliko zemalja istočne Evrope početkom sedmice pogodilo je veliko snježno nevrijeme koje je paralizovalo saobraćaj na putevima, ali dovelo i do nestanka struje u brojnim mjestima.

Država koja se suočila sa velikim snježnim padavinama je i Poljska gdje su temperature u nekim područjima pale i do -20 stepeni Celzija.

"Istočna, južna i centralna Poljska prekrivene su debelim slojem snijega. Na nekim mjestima snježni nanosi su i veći od 30 centimetara. Ovako visok snježni pokrivač u ovo vrijeme nismo imali još od decembra 2010. godine, kada je Poljsku početkom mjeseca zahvatila serija snježnih oluja sa juga", piše poljski Onet.


Foto: EPA-EFE

Također, poljski meteorolozi su najavili kako prognoze jasno pokazuju da zima tek počinje i da je pred ovom državom sedmica puna snijega i mraza.

"Moguće je da će u narednim danima Poljskom proći dva talasa obilnih snježnih padavina, uglavnom južnim, istočnim i centralnim dijelovima. To znači da će snježni pokrivač rasti i može dostići zaista impresivne vrijednosti", navode poljski mediji.


Slična situacija kada je riječ o padavinama je i u Estoniji gdje je desetine hiljada ljudi ostalo bez struje nakon snježnog nevremena.

"Najviše su pogođena mjesta u blizini Baltičkog mora. Nestankom struje pogođeni su i stanovnici iz drugih regija ove baltičke zemlje", prenosi rumunski Digi24.

Da li slična situacija očekuje i BiH?


Povodom vijesti o snježnim nanosima na istoku Evrope, kontaktirali smo Federalni hidrometeorološki zavod te smo pitali da li bi se u narednim danima u Bosni i Hercegovini mogli očekivati snježni nanosi.


"Ovo što se dešava na istoku Evrope povezano je s niskim zračnim pritiskom koji nosi ogromne količine padavina i to je školski primjer ovakvih sinoptičkih situacija. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, kod nas se ovakve snježne padavine ne mogu očekivati. Za sada, novog snijega nema na vidiku. Tek od 22. decembra postoje signali za snježne padavine kakve očekujemo u decembru, ali za detaljnije prognoze ipak moramo sačekati nekoliko dana", rekao je za Klix.ba meteorolog Bakir Krajinović.

Posljednjih nekoliko dana, u dijelovima Bosne i Hercegovine bilježe se niske jutarnje temperature, a kiša je stvorila velike probleme naročito u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima države gdje su zabilježeni porasti vodostaja rijeka.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.